UŠTEDI ENERGIJU
July 23, 2022

HRVATSKA - Ispunjeni uvjeti za 6,8 milijardi eura iz nove financijske omotnice

Hrvatska ispunila uvjete za 6,8 milijardi eura iz nove financijske omotnice

Hrvatska je ispunila uvjete za korištenje 6,8 milijardi eura iz nove financijske omotnice, istaknulo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU koje je Komisiji poslalo završne verzije sporazuma, operativnih programa i integriranog teritorijalnog programa - prenosi privredni.hr

Proces programiranja za financijske omotnice EU je dugotrajan. Za programe Konkurentnosti i kohezije te Integriranog teritorijalnog programa taj proces je i završen 8. srpnja 2022. kada su poslani Europskoj komisiji Operativni programi Konkurentnost i kohezija te Integrirani teritorijalni program, čime su se stekli uvjeti za skoro korištenje sredstava iz nove financijske omotnice, odnosno već od rujna, priopćilo je Ministarstvo.

 

Programiranje navedenih operativnih programa počelo je u siječnju 2021

Programiranje je koordiniralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Prvi nacrti, kao i Sporazum o partnerstvu, dostavljeni su Europskoj komisiji (EK) 30. lipnja 2021. U cilju daljnjeg poboljšanja, programski dokumenti kontinuirano su se dorađivali tijekom druge polovice 2021. te prve polovice ove godine. Nakon provedenog javnog savjetovanja te prošlotjednog sastanka ministrice Nataše Tramišak s povjerenicom Elisom Ferreirom, Komisiji bili dostavljeni finalna nacrti dokumenata koji predstavljaju temelj za najveći dio financijske omotnice koji nam je na raspolaganju do 2027. godine.

Ministarstvo je, dodaje se u priopćenju, EK dostavilo finalnu verziju Sporazuma o partnerstvu 30. lipnja ove godine, a jučer zadnje verzije Operativnih programa Konkurentnost i kohezija te Integrirani teritorijalni program.

 

Na jednom mjestu moći će se pratiti cijeli proces

„Svjesna sam da je riječ o birokratskim procedurama koje su i dugotrajne i teško razumljive. Korisnici sredstava, a pogotovo građani, nestrpljivo čekaju trenutak kada će se ove procedure njima postati dostupne i opipljive, bilo da se radi o pozivu za bespovratna sredstva za poduzetnike, bilo da se radi o vrtiću, energetskoj obnovi zgrade, boljoj zdravstvenoj infrastrukturi ili obnovljenom kulturom dobru", rekla je ministrica Nataša Tramišak i zahvalila svima koji su sudjelovali u tom procesu, uz čestitku na zajedničkom uspjehu.

Podsjetila je da je više od 800 dionika, koje su činili predstavnici nacionalne te regionalne i lokalne razine, kao i predstavnici gospodarskih i socijalnih partnera, civilnog društva, akademske i znanstvene zajednice bilo uključeno u taj proces.

"U ovoj, novoj perspektivi Europska komisija izradit će i centralno mjesto na kojem će javnost i potencijalni korisnici moći pratiti što se točno planiralo, koliko se čega izgradilo, odnosno koji su prostorni, ekonomski i društveni učinci europskih milijardi koje im se ponekad doimaju apstraktnima“ – poručila je ministrica Tramišak.

 

Konkurentnosti i kohezija 2021.-2027.

Program Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. vrijedan je 5,031 milijardu eura i predstavlja kontinuitet u odnosu na aktualno financijsko razdoblje te objedinjuje dosadašnja iskustva i znanja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., s time da je ojačan teritorijalni segment novog nacrta programa. Iz njega će, primjerice, kroz 1,157 milijardu eura dostupnih poduzetnicima u idućim godinama potporu u području istraživanja i razvoja, jačanja konkurentnosti, digitalizaciju i razvoj vještina zaposlenika primiti čak 15000 poduzeća.

Poboljšat će se energetska učinkovitost više od 1700 stambenih objekata, mjerama zaštita od požara biti će obuhvaćeno više od 750 000 ha, izgradit će se preko 980 kilometara kanalizacije, a zahvaljujući infrastrukturi i edukaciji očekuje se smanjenje količine odloženog otpada za 40 posto do 2029. godine.

Planirana je kupnja 40 željezničkih vozila za javni prijevoz, poboljšanje cesta i željeznica, a značajna ulaganja odnose se na odgojno obrazovnu infrastrukturu što između ostalog uključuje preko 150 moderniziranih vrtića i više od 1660 novih kreveta u studentskim domovima.

 

Integrirani teritorijalni program proširuje obuhvat radi ravnomjernog razvoja Hrvatske

Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027. vrijedan je 1,514 milijardu eura i predstavlja pak novost i iskorak s obzirom na to da u odnosu na razdoblje 2014. – 2020. proširuje obuhvat ciljanog djelovanja EU sredstava na slabije razvijena područja, područja s razvojnim izazovima poput otoka te proširuje područja urbanih područja kako bi se omogućio ravnomjeran razvoj Hrvatske.

Kroz Integrirani teritorijalni program Hrvatska očekuje barem 164 km infrastrukture namijenjene vožnji bicikla, a u gradovima 6,5 ha obnovljenog brownfield zemljišta i 55 000 m2 obnovljenog prostora, a na otocima će više od 60 000m2 javnih zgrada dobiti poboljšana energetska svojstva.

U okviru Programa planirano je i ulaganje u Planove industrijske tranzicije, ITU i potpomognuta područja u iznosu od 536 milijuna eura. Iz njega će, kroz dostupna sredstva, u području istraživanja i razvoja, jačanja konkurentnosti i razvoj vještina u prioritetnim nišama, potporu primiti više od 1360 poduzeća.

Naravno, tu su i značajna ulaganja u prirodnu i kulturnu baštinu, kao i ona u energetsku i industrijsku tranziciju poduzeća, ističe Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i poručuje da Hrvatskoj na raspolaganju biti i tehnička pomoć u iznosu od 293 milijuna eura.

 

__________
Izvor: privredni.hr
Naslovna fotografija: Pixabay

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram