Hrvatska je po kakvoći mora i voda pri vrhu Europe

Objavio: Martin Tuđen - 08.07.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Prema najnovijim podacima Europske agencije za okoliš (EEA), Hrvatska je treća po kakvoći mora i voda u cijeloj Europi u 2023.

Hrvatska zauzima treće mjesto u Europi prema udjelu kupališnih mjesta s izvrsnom kvalitetom mora i vode za kupanje u 2023. godini. Prema najnovijim podacima EEA iz svibnja ove godine, Hrvatska je iza Cipra i Austrije. Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije ističe da je Hrvatska na visokom drugom mjestu među zemljama s izlazom na more. Ovo je pokazatelj dugogodišnjeg kontinuiranog upravljanja kvalitetom mora i kupališnih voda te očuvanosti morskog okoliša.

Laboratoriji županijskih zavoda za javno zdravstvo iz sedam obalnih županija provodit će deset ciklusa ispitivanja kvalitete mora za kupanje. Istraživanje će trajati od 20. svibnja do 1. listopada ove godine na 1087 lokacija duž obale i otoka hrvatskog dijela Jadrana. To je čak 79 mjernih mjesta više nego prošle godine, s najviše novih lokacija u Zadarskoj županiji.

Sezona kupanja u Hrvatskoj službeno je započela 1. lipnja i trajat će do 15. rujna. Uzorkovanje i laboratorijska analiza provode se svakih 15 dana prema Uredbi o kvaliteti mora za kupanje. Ispitivanjem se mjere mikrobiološki pokazatelji, uključujući vrijednosti crijevnih enterokoka i bakterije Escherichia coli.

Osim pojedinačnih ocjena nakon svakog uzorkovanja, na kraju sezone kupanja određuje se godišnja ocjena kvalitete mora. Prošle godine, 2023., kvaliteta mora bila je izvrsna (plava oznaka) na 951 mjestu od ukupno 1008 lokacija. Na trideset i osam mjesta, kvaliteta je bila dobra (zelena oznaka), na 6 zadovoljavajuća (žuta oznaka), dok je na 13 lokacija bila nezadovoljavajuća (crvena oznaka).

Povodom ovogodišnje sezone kupanja, predstavljen je novi prikaz za javnost o kvaliteti mora i vode za kupanje. Dostupan je ovdje. Aplikacija je dvojezična, a građani mogu komentirati i davati prijedloge te tako aktivno pridonijeti zaštiti Jadrana i kopnenih voda.

________________________________

Izvor: n1info.hr

Naslovna fotografija: Image by Tim from Pixabay