HRVATSKA: Jedan trgovački lanac čak 70% voća i povrća nabavlja od lokalnih proizvođača

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 19.03.2024. - Vrijeme čitanja: 5min

Kroz projekt “Naše mi najbolje paše” samo u 2023. godini Kaufland je od 60 hrvatskih proizvođača nabavio više od 46.000 tona svježeg povrća i voća, što je više od 70% ukupnih količina nabavljenog voća i povrća.

Uslijed klimatskih promjena, koje diktiraju nove trendove razvoja, usmjerene na što manje lošeg utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi, društveno odgovorno poslovanje postalo je prioritet o kojem se više i ne raspravlja. Kompanijama se mjeri ugljični otisak, a planiranje poslovanja i tržište uvjetuju pozitivne prakse koje u svim segmentima proizvodnje promoviraju održivost.

U posljednjih su pet godina klimatske promjene, prema izvješćima Europske komisije, prouzročile procijenjenu ekonomsku štetu od 170 milijardi eura pa je energetska tranzicija i smanjenje ugljičnog otiska jedini mogući put za zemlje EU.

Tako su nadležna tijela iz Europske komisije zacrtala put za postizanje cilja kako bi europske države postigle klimatsku neutralnost do 2050. U sklopu toga preporuka je zemljama članicama smanjenje neto emisija stakleničkih plinova za 90% do 2040. u usporedbi s razinama iz 1990. I upravo usvajanjem održivih praksi i nuđenjem novih rješenja organizacije i tvrtke mogu smanjiti otpad, optimizirati iskorištavanje resursa i smanjiti svoj ugljični otisak, ali i doprinijeti ekonomskom razvoju lokalne zajednice u kojoj posluju.

Jedna od mjera za postizanje nulte emisije je i kupovanje lokalnih proizvoda

S obzirom na to da transport čini značajan udio emisija stakleničkih plinova u EU, odnosno samo cestovni prijevoz doprinosi gotovo petini ukupnih emisija, odabir lokalnih proizvoda svakako ide na ruku njihovu smanjenju. Kraće udaljenosti prijevoza izravno stvaraju niže emisije, a lokalna proizvodnja često je i energetski učinkovitija jer nema potrebe za kompleksnim skladištenjem proizvoda.

Nadalje, lokalni proizvođači često su usmjereni na održivije prakse proizvodnje i cirkularnu ekonomiju, a proizvodnja, konzumacija i recikliranje događaju na užem geografskom području.

Sezonski proizvodi, dobri za zdravlje i okoliš

Sezonska prehrana uvijek uključuje lokalne proizvođače, a ne samo što ima pozitivan utjecaj na okoliš nego je blagotvorna i za naše zdravlje. Odabir voća i povrća, koje je ubrano u vrijeme najveće zrelosti i koje se ne mora skladištiti niti putovati tisućama kilometara do krajnjeg korisnika, bogatije je nutrijentima, a time i zdravije. Osim što su svježiji i ukusniji, sezonski proizvodi često su i jeftiniji jer ne podliježu troškovima skupljeg transporta niti su uzgajani u umjetnim uvjetima koji zahtijevaju dodatne resurse.

Odabir lokalnog ima ekonomske koristi koje, iako neizravne, doprinose održivosti. Zadržavanjem novca unutar lokalnih zajednica, podržavaju se poslovi koji doprinose razvoju lokalne zajednice i usmjeravanju u održive prakse proizvodnje.

Kaufland u Hrvatskoj ‘iskače’ svojim održivim praksama

Kaufland više od 20 godina u svoje razvojne strategije uključuje svaku lokalnu zajednicu u kojoj posluje te pronalazi održiva rješenja koja brinu, kako za okoliš tako za boljitak društva.

“U svim područjima poslovanja dosljedno provodimo mjere vezane uz zaštitu okoliša i klime. Naše brojne aktivnosti sežu od primjene energetski učinkovite tehnike i ekološki osviještenog projektiranja novih građevina preko logističkih procesa koji nisu štetni za klimu do izbjegavanja otpada”, kažu u Kauflandu, a njihovi projekti ovaj stav pokazuju i u praksi.

Kako bi pomogli razvoju lokalnih OPG-ova, ali i kupcima pomogli da dobiju jasnu sliku o porijeklu proizvoda koje konzumiraju, u Kauflandu su 2018. godine krenuli s kampanjom pod nazivom “Naše mi najbolje paše”.

Kroz ovu kampanju Kaufland se povezao s čak 60 hrvatskih proizvođača kako bi police svojih trgovina opskrbio svježim voćem i povrćem. Tijekom 2023. godine pokazalo se koliko je projekt “Naše mi najbolje paše” doprinio razvoju lokalnih dobavljača, ali i zadovoljstvu kupaca koja dolaze u Kaufland. Naime, samo je prošle godine od domaćih poljoprivrednika za potrošače nabavljeno 46 428 537 kg svježeg voća i povrća, odnosno više od 46 000 tona, što premašuje 70% ukupnih količina nabavljenog voća i povrća.

Od 2022. godine Kaufland je uveo i Model ugovorene proizvodnje voća i povrća, gdje s pomno odabranim lokalnim proizvođačima sudjeluje u uzgoju određene sorte – od biranja sjemena, nadgledanja razvoja, sve do do plasiranja u trgovine Kauflanda.

Transparentnost prema kupcima

U Kauflandu dobro znaju koliko je važno povjerenje kupaca pa su prošle godine pokrenuli platformu AGRIVI koja se samo nadovezala na projekt “Naše mi najbolje paše”. Pomoću ove platforme svaki kupac može odabrani proizvod “pratiti” skenirajući  QR kod (u katalogu i u dućanu) i saznati sve važne informacije o sorti, procesu proizvodnje (postupci uzgoja i briga za usjeve) i porijeklu proizvoda.

Naime, AGRIVI softver prikuplja sve informacije od početka do kraja procesa proizvodnje i tako jamči potpunu sljedivost svih poljoprivrednih procesa proizvodnje, što dovodi do visoke razine kvalitete svježeg voća i povrća te veće transparentnosti.

“Veliku pažnju posvećujemo suradnji s domaćim poljoprivrednicima te nam je iznimno bitno našim kupcima ponuditi lokalne proizvode vrhunske kvalitete i povećati. Upravo je AGRIVI ta spona između nas i kupaca jer sada i sami pomoću QR koda mogu provjeriti kompletnu povijest proizvoda koje kupuju”, izjavio je član Uprave za Nabavu iz Kauflanda Hrvatska k.d., Daniel Šturm.

Izvor: green.hr

Fotografija: Pexels.com