Hrvatska predvodi EU u proizvodnji vjetra

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 11.05.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

WindEurope objavila je najnovije podatke o vjetroenergiji prema kojima je Hrvatska od svih zemalja članica EU u svom ukupnom elektroenergetskom mixu proizvela najviše električne energije iz vjetroelektrana

Europa je svjetski lider u energiji vjetra. Vjetar svakodnevno pokreće milijune europskih kućanstava i poduzeća. Prošle godine energija vjetra pokrivala je 15 % potražnje za električnom energijom u EU, a u nekim je danima pokrivala je više od 100 % potražnje za električnom energijom u nekim državama članicama.

Energija vjetra je pouzdan partner u gotovo svakoj zemlji, navode u WindEurope-u koji na svojoj platformi Daily Wind Power Numbers predstavljaju vodeće zemlje u proizvodnji energije vjetra na kopnu i moru prethodnog dana, a poredak se mijenja ovisno o vremenu i tržišnim uvjetima.

Države članice još nisu u potpunosti iskoristile puni potencijal pa je na stranici dostupna i statistika koliko turbina ima pojedina zemlja.

Odakle podaci za Daily Wind Power Numbers?

Informacije koje se pružaju na ovoj platformi izdvajaju se svaki dan iz 15 000 podatkovnih točaka uključujući informacije pružene putem ENTSO-E platforme za transparentnost i Elexonove usluge izvješćivanja o mehanizmu balansiranja.

Ostale podatke potražite na Wind Power Numbers Daily.

Izvor: WindEurope

Vjetar u Hrvatskoj

Prema podacima za travanj 2024., energija vjetra u Hrvatskoj proizvela je 204 GWh električne energije u tom mjesecu čime je sudjelovala u ukupnoj proizvodnji električne energije s 14,7 %. Ostvareni faktor korištenja snage je bio 24,9 %.

Instalirana snaga svih vjetroelektrana na dan 1.travnja 2024.godine iznosi 1.160,15 MW.

Izvor: oie.hr

Fotografija: Unsplash.com