HRVATSKA: Prepolovila se prodaja električnih automobila

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 08.03.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Prodaja električnih vozila u Hrvatskoj prepolovljena u očekivanju državnih poticaja, dok ukupna prodaja automobila raste.

U prva dva mjeseca ove godine u Hrvatskoj su registrirana samo 154 nova električna automobila, što je pad za 54,3 posto ili čak 183 vozila manje u odnosu na isto razdoblje lani. Do ovog velikog pada je očito došlo zbog očekivanja poticaja sufinanciranjem kupnje energetski učinkovitih vozila koji će uskoro biti raspisani.

Uz pomoć državnih poticaja građani će moći dobiti do 40 posto sredstava za kupnju električnog vozila, a maksimalni iznos poticaja ovisit će o kategoriji vozila. Za električne automobile moći će se dobiti do 9.000 eura, za plug in hibridna vozila do 5.000 eura, a za motocikle i skutere do 2.500 eura. Sufinancirat će se samo vozila čija je ukupna cijena, uključujući eventualni popust i PDV, do 50 tisuća eura.

Jasno je da zbog tolike pogodnosti mnogi događaju kupnju električnog automobila i čekaju da ih kupe uz sufinanciranje tako da su proizvođači od početka godine prodali jako malo. Konkretno Tesla tek 35 električnih automobila, Volkswagen 25, Audi 19, Škoda 12 te BMW i Dacia po 10.

Za usporedbu od početka ove godine na Hrvatskom tržištu prodano je čak 8947 novih automobila što je za 28,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Izvor: boljaenergija.hr