HRVATSKA: Vlada će potpisati Europsku povelju o vjetru

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.03.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Hrvatska je iznijela svoje ciljeve za instaliranjem novih kapaciteta u vjetru u narednim godinama.

Vlada je donijela odluku kojom zadužuje minitra gospodarstva Damira Habjana da u ime države potpiše Europsku povelju o vjetru na sastanku Vijeća EU za promet, telekomunikacije i energetiku u ponedjeljak 4. ožujka. Riječ je o europskom Akcijskom planu za energiju vjetra, objavljenom u listopadu 2023. kojem je cilj pružiti potporu poduzećima u EU-u u vjetroenergetskom sektoru i povećati njihovu konkurentnost, kako bi se osiguralo da ta industrija i dalje može imati važnu ulogu u energetskoj tranziciji.

Komisija je pozvala države članice da preuzmu dobrovoljne obveze. U odluci Vlade stoji da se uvidom u energetska odobrenja za vjetroelektrane i provjerom mogućnosti realizacije tih projekata za razdoblje 2024.-2026. u Hrvatskoj očekuje da će se instalirati 450 MW vjetroelektrana na kopnu. Razvoj ostalih kapaciteta ne smije dovesti u pitanje osnove prostornog razvoja, u skladu sa Strategijom prostornog razvoja Hrvatske. 

Planirane mjere ne smiju dovesti u pitanje ocjenu utjecaja na okoliš i prirodu sukladno važećem okolišnom zakonodavstvu, te RH provodi projekt Mapiranja ranjivosti prostora za solarne elektrane i vjetroelektrane, a predloženi postupci povećanja predvidljivosti i bržeg izdavanja dozvola moraju obuhvatiti i provedbu složenih postupaka izrada preliminarnih studija i prostornih planova u skladu sa zakonskom regulativom iz područja prostornog uređenja pojedine države članice.“, stoji u odluci Vlade. 

Inače taj europski akcijski plan predviđa ubrzavanje postupaka izdavanja dozvola, poboljšanje osmišljavanja dražbi, omogućavanje pristupa financiranju, stvaranje pravednog i konkurentnog međunarodnog poslovanja te angažman industrije. EU želi više nego učetverostručiti postojeće vjetroenergetske kapacitete do 2030.

Izvor: https://www.energetika-net.com/

Tagovi: