Izvješće provedbe Zakona o otocima – Uloženo 4,39 milijardi kuna, no je li se podigla kvaliteta života?

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 02.04.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

U Hrvatske otoke tijekom 2021. je investirano rekordnih 4,39 milijardi kuna. Rekla je u to srijedu u Saboru državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić predstavljajući Izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u 2021. godini.

 

Prema izvješću, najveće ulaganje u otoke izvršeno je 2021. godine u iznosu od ukupno 4,39 milijardi kuna. Od toga su bespovratna sredstva iznosila 4,17 milijardi kuna.

U odnosu  na 2020. godinu zabilježeno je povećanje bespovratnih sredstva u iznosu od 19 posto.

Tijekom izlaganja Đurić je istaknula i da se u hrvatske otoke u razdoblju od 16 godina, od 2006. do 2021., uložilo 32,18 milijardi kuna. To je u prosjeku oko dvije milijarde kuna godišnje.

 

Najveći prihodi u građevini, trgovini na veliko i turizmu

U 2021. godini najveći prihodi ostvareni su u sektoru građevinarstva, trgovini na veliko kao i djelatnosti pružanja smještaja te pripremi i usluživanju hrane.

Najveća prosječna neto plaća po zaposlenom u 2021. godini bila je u općini Sutivan na otoku Braču. Iznosila je 7.222 kuna  po zaposlenom i jedina je bila iznad sedam tisuća kuna.

 

Otoci gube stanovnike, ali pad manji nego na državnoj razini

Đurin je istaknula i da su hrvatski otoci između dvaju popisa stanovništva izgubili dio stanovnika. Ipak,  pad broja stanovnika znatno je manji u odnosu na onaj na državnoj razini.

“Stanovništvo je na otocima raslo na 22 otoka. Međutim, i na 28 otoka je ono palo. Na jednom otoku je zadržan broj stanovnika”, rekla je Đurić.

 

Veliki problem na otocima i dalje je zdravstvena skrb, potrebno ulagati u obnovljive izvore energije

Tijekom rasprave oporbeni zastupnici upozorili su da uložena sredstva u otoke nisu unaprijedila i podigla kvalitetu života. Upozorili su na problem zdravstvene skrbi na otocima. Založili su se za projekte vezane uz poticanja korištenja obnovljivih izvora energije. Istovremeno, vladajući su izrazili zadovoljstvo obujmom i efektima ulaganja u otoke provedbom Zakona o otocima.

“Konkretne mjere Vlade RH kvalitetno doprinose demografskoj i gospodarskoj revitalizaciji naših otoka”, rekla je Danica Baričević (Klub HDZ-a).

Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta)  upozorio je na problem zdravstvene skrbi na otocima. Liječnici odlaze s njih, a oni koji rade u velikom postotku su pred odlaskom u mirovinu. Smatra da bi trebalo motivirati mlade ljude da dođu raditi kao liječnici i ostale usluge u sustavu zdravstvene skrbi na otocima.

I Mostov Ante Kujundžić upozorio je na problem medicinskih usluga na otocima rekavši da prošle godine na Korčuli i Pelješcu medicinski laboratorij nije radio u poslijepodnevnim satima, a zaposlenice koje u njemu rade odlaze u mirovinu.

 

Je li se podigla kvaliteta života i dostupnost javnih usluga?

Za razliku od vladajućih Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) smatra da izvješće potvrđuje da otoci i primorje služe za laku zaradu nekih za vrijeme turističke sezone i to im je jedina svrha. “Ničim u ovom izvješću nije dokazano niti pokazano da su uložena sredstva unaprijedila i podigla kvalitetu života na otocima, a posebno ne povećanjem kvalitete i dostupnosti javnih usluga”, ustvrdila je.

 

Prioritet – obnovljivi izvori energije?

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i Glasa) poručila je da na otocima prioritet moraju imati projekti poticanja korištenja obnovljivih izvora energije.

Smatra da sve zgrade javne namjene na otocima trebaju imati obnovljivi izvor energije, ali se to poticati i na obiteljskim kućama, hotelima i slično.

 

 

 

_______________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: Suzana Živković