Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ dodjeljuje se tradicionalnim i inovativnim proizvodima koje proizvode otočni proizvođači, dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je Odluku o dodjeli prava uporabe oznake „Hrvatski otočni proizvod“ za 2018. godinu.  Ove godine, oznaku je dobilo 57 otočnih proizvođača za 89 proizvoda i proizvodnih linija.

U 2017. godini oznaku kvalitete “Hrvatski otočni proizvod” dobila su 73 otočna proizvođača za 141 proizvod i proizvodnu liniju, a ukupno je do sada Oznaku dobilo 336 otočnih proizvođača za 969 proizvoda i proizvodnih linija s 24 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba, Zlarin) i poluotoka Pelješca. Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini.
.

Ministarstvo s nositeljima oznake sklapa ugovor na 3 godine, a oznaka je registrirana u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig.

Tko su novi ponosni nosiocni oznake “Hrvatski otočni proizvodi” ( HOP ) pogledajte ovdje , dok više o cijelom projektu kao i popisu svih HOP proizvođača saznajte na službenim web stranicama projekta.

__________
Izvor: Hrturizam.hr
Fotografija: Pokret Otoka