HVAR – 380 milijuna kuna za izgradnju vodnokomunalne infrastrukture

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 15.07.2019. - Vrijeme čitanja: 2min

Danas je Općini Jelsa, kao partneru Hvarskom Vodovodu d.o.o. i stvarnom korisniku sredstava iz projekta, u zgradi “Obćinskog doma” u Jelsi, potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, odnosno Ugovor o sufinanciranju za “Projekt izgradnje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Jelsa – Vrboska i Stari Grad”.

Ukupna vrijednost projekta je 380 milijuna kuna, od čega na Jelsu i Vrbosku ide 270 milijuna kuna, a ostatak na Grad Stari Grad.

Ugovori su sklopljeni u prisutnosti predsjednika Vlade RH  Andreja Plenkovića, ministra zaštite okoliša i energetike RH Tomislava Čorića, ministrice regionalnog razvoja i Europskih fondova RH gđe Gabrijele Žalac, direktora Hrvatskih voda  Zorana Đurokovica, župana SDŽ  Blaženka Bobana, te niza državnih tajnika i saborskih zastupnika.

Glavnina sredstava osigurana je iz EU Fondova, dio iz Ministarstva zaštite okoliša, dio iz “Hrvatskih Voda”, te dio iz vlastitih sredstava.

– Ne volim koristiti velike riječi, ali ovaj put napravit ću iznimku i reči da je danas bio povijesni dan za Općinu Jelsa, te da je ovo najveći projekt unazad nekoliko deseteljeća, koji osim komunalne infrastrukture ima i veliki turistički značaj, jer će se sve ulice, kale, kalete, trgovi i obalni pojas popločati, neće više biti asfalta i betona u starim jezgrama, te na rivama Jelse i Vrboske.

Sve građevinske dozvole su ishodovane, a natječaji za gradnju su objavljeni. Ako sve bude u redu radovi bi trebali započeti slijedeću zimu, izvoditi se kroz razdoblje od tri godine, osim za vrijeme turističke sezone, a projekt mora biti okončan do kraja 2022. godine.

Na ovaj način Općina Jelsa postaje jedan od najvećih korisnika EU sredstava obzirom na broj stanovnika u Republici Hrvatskoj i moramo biti ponosni na tu činjenicu.

Posebno se zahvaljujem “Hvarskom Vodovodu” d.o.o., komunalnoj tvrki u suvlasništvu Općine Jelsa, te osobito direktoru Ivanu Grgičeviću koji je neumorno radio na predmetnome projektu, a koji napori su realizirani danasnjim danom i potpisivanjem ugovora, rekao je načelnik Općine Jelsa Nikša Peronja.

_________
Izvor: dalmacijadanas.hr
Fotografija: livecamcroatia.com