HVAR – Arheološko istraživanje hvarske luke

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 13.05.2021. - Vrijeme čitanja: 1min

Luka grada Hvara, koja se kao pomorska luka koristi više tisuća godina, nikad nije istraživana te će se projektom “Podmorsko istraživanje hvarske luke” provesti sustavno arheološko istraživanje

.

Odlukom o raspodjeli dijela sredstava proračuna Splitsko-dalmatinske županije za 2021. godinu namijenjenih turizmu i pomorstvu Gradu Hvaru odobreno je 20.000 kuna za projekt “Podmorsko istraživanje hvarske luke” za arheološko istraživanje, izvijestila je Katija Vučetić, voditeljica Odsjeka za kulturu i odnose s javnošću Grada Hvara.

Grad Hvar kao naselje arheološkim je nalazima potvrđeno još od vremena prapovijesti. Svoj uspon doživljava u vremenu antike te posebno za vrijeme mletačke vlasti kada postaje glavno zimovalište mletačke lake mornarice. Zbog svog važnog položaja postaje jedna od najvažnijih luka na transjadranskim pomorskim putovima.

– Rezultati ovoga istraživanja, čija će prva faza početi tijekom 2021. godine, pomoći će valorizaciji i dodatnoj promocije bogate pomorske baštine grada i otoka Hvara – poručuju iz Grada Hvara.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.