UŠTEDI ENERGIJU
November 25, 2017

HVAR - Cijeli otok nominiran za najbolju europsku destinaciju!

Najsunčaniji otok u Hrvatskoj sljedeće godine proslavit će 150 godina organiziranog bavljenja turizmom, a cijeloj priči odlično bi se i nadovezala titula najbolje europske destinacije. Naime, Turistička zajednica Starog Grada na Hvaru prošle godine bila je nominirana za titulu europske najbolje destinacije u organizaciji portala European Best Destinations, a ove godine s jednim velikim iskustvom […]

Najsunčaniji otok u Hrvatskoj sljedeće godine proslavit će 150 godina organiziranog bavljenja turizmom, a cijeloj priči odlično bi se i nadovezala titula najbolje europske destinacije.

Naime, Turistička zajednica Starog Grada na Hvaru prošle godine bila je nominirana za titulu europske najbolje destinacije u organizaciji portala European Best Destinations, a ove godine s jednim velikim iskustvom više, odlučila se opet kandidirati, ali ovaj put kandidira se cijeli otok Hvar.

Svakako je pohvalno što se odlučilo kandidirati cijeli otok Hvar jer upravo otok Hvar je jedna turistička destinacija. Inače, otok Hvar možemo zvati i kao Otok UNESCO-a jer se na ‪UNESCO-voj listi kulturne i nematerijalne svjetske baštine nalaze Stari grad i starogradsko polje, Čipka od Agave, Procesija za Križen, Klapsko pjevanje te mediteranska prehrana.

Titula najbolje europske destinacije je relevantna onoliko koliko je napravimo relevantnom

Titula najbolje europske destinacije je relevantna onoliko koliko je napravimo relevantnom. TZGZ je u tome uspjela i odlično brendirala cijelu priču oko Adventa u Zagrebu, a na kraju i “naplatila” kroz povećani dolazak turista i brendiranje grada. S druge strane, Zadar koji je bio proglašen za najbolju europsku destinaciju prošle godine svakako nije dobro iskoristio ovu situaciju. Sve je do ulaganja, a novac utrošen na promociju i brendiranje svakako nije trošak, nego investicija.

Sama prijava nije dovoljna da bi se postigao uspjeh, to je samo prvi korak. Iza početne prijave pravi posao tek počinje, te je potrebno dobro napraviti plan promocije kako bi se glas o nominaciji što dalje čuo te u konačnici dobio dovoljan broj glasova. Naravno fokus bi trebao biti na naše tržište jer računamo na lokal patriotizam, koji će nam u kratkom vremenu donijeti početni buz, , no svakako bi se trebalo komunicirati i na engleskom jeziku kako bi se „ulovilo“ glasove i stranih turista. Jedan od segmenata, po mojem mišljenu bi trebali ciljati turiste s područja koje nisu nominirane, ali najvažnije je komunicirati prema turistima koji su već posjetili Hvar i koji se stalno vraćaju na ovaj predivan otok. Tu se svakako moraju uključiti i svi turistički djelatnici otoka Hvara, od hotelijera do domaćina u obiteljskom smještaju koji bi samoinicijativno trebali iskomunicirati putem newslettere svojoj bazi gostiju kao i na društvenih mreža.

Destinacija je cijeli otok te bez sinergije nema dugoročnog uspjeha, a također u ovoj priči svi su na dobitku. Ako i Hvar ne dobije spomenutu titulu, svaka promocija je odlična pa tako i ova. Uskoro kreče glasanje, a prvi korak je da mi, vi podržimo našeg kandidata za najbolju europsku destinaciju. Otok Hvar to svakako i je, s ili bez spomenute titule, no uvijek je lijepo dobiti i priznanje kao što je EBD koje treba kasnije kvalitetno iskoristiti kroz promociju.

 

IZVOR | HR Turizam

Fotografija | Silberfuchs 

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram