HVAR – Farma obitelji Kuzmičić u Zastražišću

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 27.11.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Obitelj Kuzmičić iz Zastražišća na otoku Hvaru tek je prije nekoliko godina podigla farmu, kako kažu, u čast svojih predaka, na mjestu gdje su nekoć mukotrpno sadili i obrađivali vinograde

U mjestu bez vode i s prastarom cestom razvili su uspješan turistički biznis, upoznajte nagrađene četiri generacije hvarske obitelji Kuzmičić. Ali tamo gdje bijaše loza poslije su došli nasadi lavande, a danas tek masline, međutim, sve je to oplemenjeno prostorom za prijem i ugošćavanje turista, tu je izgrađena velika staja, pa i “zabavište” za one najmlađe – prenosi slobodnadalmacija.hr

.
Family farm “Kod Kućera”

Farmi su dali naziv Family farm “Kod Kućera”, jer je smještena pokraj kućera (trima). Iz Udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova selo”, koja, među ostalim, promiče i tradicijske sadržaje, stigla je vijest da je tim vrijednim ljudima pripala srebrna povelja u kategoriji “Turistička seljačka gospodarstva”.

– Nagradu, koja nas je obradovala, u Zaprešiću je preuzela moja kći Merien Lugarić. Kako i ne bi kad na farmi, na kojoj se bavimo poljoprivredom i stočarstvom, već godinama marljivo rade doslovno svi članovi naše obitelji, četiri generacije.

Otac Dragi, koji ima 94 godine, još uvijek je aktivan, radi u masliniku i pomaže u gradnji suhozida. Mama Meri brine se o kokama i kuha. Supruga Elza i nevjesta Sara prave kozji sir, peku kruh i poslužuju goste. Sin Dragan i ja radimo sve oko životinja i generiramo nove projekte.

Najmlađi članovi, unuci Antoni i Marino, animiraju vršnjake koji nas posjećuju na farmi – govori Tonči Kuzmičić (57), nositelj OPG-a iz Zastražišća.

 

Raznovrsne aktivnosti i široka paleta otočkih proizvoda

Obitelj Kuzmičić se bave proizvodnjom kozjeg mlijeka i sireva, suhih smokava, vina, likera, domaćih sokova, prošeka i maslinova ulja. Obrađuju 400 maslina, vinograd, smokve. Po farmi veselo trčkara 14 koza, od kojih svaka ima ime, jarac Hugo, te dva magarčića – Miru i Boba.

– Završio sam turistički menadžment budući da se od malih nogu želim baviti upravo turizmom. Težimo osobnom pristupu s gostima, jer se na taj način osjećaju kao kod kuće i nose lijepe uspomene s našeg škoja.

.
Na istočnom dijelu Hvara infrastruktura sporo napreduje: Nema pitke vode, a većina uvala nema struje

Istočni dio otoka Hvara je, nažalost, nerazvijen i zakinut u osnovnim potrebama. Nema pitke vode, većina uvala nema struje, infrastruktura sporo napreduje… pa se to pod hitno treba mijenjati – ističe Dragan Kuzmičić (31).

Njegova je kritika na pravom mjestu, jer prometnica na tom dijelu škoja samo na papiru ima značajke državne ceste, a riječ je o krivudavom i uskom putu kojim trajektom preko Sućurja na Hvar stiže oko 80 posto automobilskih gostiju. Zato bi za sve one koji žive u tom “raju na Zemlji” bilo dobro da se napokon krene s dugo očekivanom rekonstrukcijom i olakša putovanje po posve pohabanoj dionici ceste od Poljica prema istoku škoja.

.
Zahvalni na prepoznatom trudu

– Cijeloj je obitelji drago da je naš veliki trud prepoznat. Dobivena nagrada poticaj nam je da radimo još više i još bolje, da se razvijaju nove ideje i proizvodi. Sada smo okrenuti uređenju prelijepog vrta, gdje ćemo uzgajati samo organsku hranu i čuvati domaće sjeme kojemu prijeti nestajanje.

Naposljetku bih želio mladim ljudima sugerirati da se što prije počnu vraćati na selo. Sigurnije je, zrak je čišći i nema ljepšeg osjećaja nego kada vidiš da si na svojoj djedovini i da si svojim rukama nešto korisno stvorio – poručuje barba Dragi, najstariji stanovnik Zastražišća.

__________
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Privatni album obitelji Kuzmičić