UŠTEDI ENERGIJU
July 17, 2021

HVAR - Fešta vina u Jelsi

Fešta vina posljednjih se godina vratila izvornoj nakani – da bude vesela manifestacija promocije hvarskih vina, ponajprije onih najboljih koji se proizvode na području jelšanskog prstena

.

Fešta vina obuhvaća jelšanski vinorodni kraj na kojem nalazimo nekoliko različitih teorija pa time i raznolikih vrsta i crnih i bijelih vina, opola i prošeka. Zadnjih tridesetak godina ta se vina ističu kakvoćom, pobiru nagrade na natjecanjima i oduševljavaju goste. Fešta vina je posjetiteljima prilika da kušaju i osjete razlike između vina s južnih padina otoka, položaja s jelšanskih obronaka i udolina te polja uz more.

Mnogi iznenađeni njihovom izvrsnošću ponijet će sa sobom priču ne samo o sunčanom otoku prekrasnog plavog mora nego i o suncu zarobljenom u zlatnoj boji bijelog i rubinskom sjaju crnog vina. „Vinski” dio kulminira proglašenjem najboljih vina te godine.

Trodnevna fešta uvijek pruža mnogo živopisne zabave. Održavaju se razna sportska i zabavna natjecanja. U luci se igra vaterpolo utakmica, održavaju veslačka natjecanja, međunarodne regate, skida se pršut s vrha desetak metara visokog jarbola…

Sve je, naravno, začinjeno gastronomskom ponudom i popraćeno koncertima Kulturno-umjetničkog društva Jelsa, domaćih i gostujućih klapa, nastupima renomiranih glazbenika i veličanstvenim vatrometom.

Zadnji vikend u kolovozu, točnije od četvrtka do subote, Fešta vina će vam zajamčeno pružiti mnogo zabave i dobar trodnevni provod!

Prva vinska fešta održana je 1952. godine na inicijativu zajednice – Zadružnog saveza Jelsa pod nazivom Kotarski zadružni slet. 1954. održan je Zadružni dan, a od 1956. uglavnom nosi naziv Sajam vina ili Zadružni slet. Godine 1966. Sajam vina održan je 14. kolovoza i taj je dan proglašen Danom turizma u Jelsi.

Fešta se godinama održavala u prvoj polovici kolovoza, od petka do nedjelje. Gužva bi započinjala od jutarnjih sati i trajala do zore sljedećeg dana. Točile su se goleme količine vina. Ideja i jest bila da se prodajom starog vina konobe oslobode za novo koje će doći skorašnjom berbom.

 

 

__________
Izvor: tzjelsa.hr
Naslovna fotografija: Pexels.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram