Bogat program odvija se kroz tri večeri i činjenica da njime prolazi preko 200 sudionika, od čega je više od pola djece, govori o tome da čakavica doista živi, i to intenzivno, te da se neće dati iskorijeniti zaboravom.

Od 23. do 25. svibnja u Jelsi se održava Festival čakavice.
.

Program

Prvog dana u Jelsu stigli su Kaštelani iz Osnovne škole Bijaći s autorskim dramoletima, u glazbenom dijelu pratili su ih  jelšanski slavuji, Slavko Reljić i Dario Belić, a tu je i maestro Ivan Cinotti. Gošće poetese su također iz Jelse, Vlatka Buj i Ivana Bojanić.

Druga večer naziva “Dica i ČAkavica” počela je  u 18 sati u svečanoj dvorani Općine Jelsa 24. svibnja, a svoje je umijeće i ljubav prema baštini pokazalo preko stotinu djece od predškolske do srednjoškolske dobi, uz svoje voditelje i mentore. Uz sam Dječji vrtić Jelsa, s područnim objektima Svirče, Vrboska i Jelsa, u Jelsu su stigli i mali Hvarani iz Dječjeg vrtića Vanđela Božitković, Hvar, Dječjeg vrtića Sardelice, Stari Grad, te osnovne i srednje škole s otoka Hvara.

Na festivalu je i Dječji vrtić Kaštela, osnovne škole iz Kaštel Gomilice, Kaštel Novog, Kaštelansko dječje kazalište Škatula, Osnovna škola Dugopolje, osnovne škole Lučac i Trstenik iz Splita. Posebna gošća večeri bila je također jelšanska, čakavska pjesnikinja Katarina Makjanić.

Naravno, kako umjetnosti lijepo ljube jedna drugu, sama IX manifestaciju “Dica i ČAkavica” otvorena je državnom himnom dječji zbor župe Jelsa uz voditelja Slavka Reljića, a zabava se upotpunila vedrim nastupom Duška Mucala i KUD-om Jelsa s izvedbom plesova i napjeva otoka Hvara „Dičinji tanac“. Treće večeri, 25. svibnja s početkom u 19.30 sati izmiješat će se dvije bogate baštinske priče, jedna slavonska, a druga dalmatinska. Bit će to sjajan “gemišt” u izvedbi gostiju koji stižu iz Đakova, iz srednje strukovne škole, i domicilnog KUD-a Jelsa pod vodstvom Perice Mileta. Nezaboravna trodnevna priča radosti, zabave, ali prvenstveno očuvanja vrednota “korijenosti“ svog postojanja odjekivat će Jelsom puno duže od tri intenzivna dana. A djeca, djeca su čudo sama po sebi, a čuda nikada ne zaboravljaju izvorišta.

________
Izvor: dalmacijadanas.hr
Fotografija: Pixabay