HVAR – Izložba “Čovjek i more – Ribolov u antici”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.07.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Izložba pod naslovom „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“ zamišljena je kao manja izložba koja će publici prikazati ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike

.

Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio svakodnevnoga života svake društvene zajednice. O čemu svjedoče brojni arheološki nalazi koji su česti na priobalnim nalazištima, ali su do sada vrlo slabo proučavani. Posjetitelji će se također upoznati s mitologijom i raznim prikazima božanstava vezanima uz more. Upoznat će se i s proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanima uz more (ribnjaci, proizvodnja soli, morska hrana kao delicija).

Izložba „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“ bit će otvorena u Ribarskom muzeju u Vrboskoj u utorak, 13. srpnja 2021. godine u 20:30 sati. Uz otvorenje biti će održano i prigodno predavanje autorice izložbe više kustosice Dušanke Romanović.

Gostovanje izložbe u Ribarskom muzeju rezultat je međumuzejske suradnje Arheološkog muzeja Zadar i Muzeja općine Jelsa u čijem sastavu se nalazi Ribarski muzej Vrboska. Nakon otvorenja u vrbovačkoj luci biti će upriličen Ples jedara u organizaciji udruge Lantina i Turističke zajednice mjesta Vrboska s početkom u 21:30 sati.

Izložba je prvi put predstavljena javnosti u Arheološkom muzeju Zadar u studenom 2016., a hvarska publika će je moći razgledati do 11. kolovoza 2021. godine.

 

Izložba je do sada gostovala u:

  • Muzeju ninskih starina u kolovozu 2017.,
  • Dubrovačkim muzejima u travnju 2018.,
  • Arheološkom muzeju Istre u svibnju 2018.,
  • Arheološkom muzeju u Zagrebu u veljači 2019.,
  • Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u travnju 2019.,
  • Muzeju grada Kaštela u ožujku 2021. i u
  • Muzeju vučedolske kulture u travnju 2021. godine.

Građa prezentirana na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar i većim dijelom potječe iz antičke luke u Zatonu koja je funkcionirala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća, zatim s područja antičkog Nina (Aenona), i manjim dijelom s raznih lokaliteta u Zadru i okolici.

Autorica muzeološkog i likovnog postava izložbe te tekstova je Dušanka Romanović, viša kustosica Arheološkog muzeja Zadar. Izložba je u manjem opsegu prezentirana putem 7 velikih izložbenih panoa i replikama ribarskog alata i pribora (mreža za bacanje, mreža potegača, ribarski štap i sl.).

Tekstovi i fotografije na panoima obrađuju različite tematske cjeline (Ribolov u antici, More i mitologija, Ribarski alat i pribor, Morski resursi). Izložbu prati bogati ilustrirani katalog na hrvatskom i engleskom jeziku na 112 stranica. Kao materijal izložbu prati i dvojezični deplijan koji posjetitelji mogu besplatno uzeti i na kojem je u kratkim crtama opisana izložba koju su došli pogledati.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pexels.