HVAR – Japanski pisac na Hvar donio sjajan projekt

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 04.06.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

Poznati japanski pisac na Hvar donio sjajan projekt, obećao je i da će sve financirati, a sve je krenulo preko poznanstva s hvarskom nevjestom Yukiko Carić

Hvar, naš najsunčaniji otok, već dulji niz godina njeguje tradiciju iznimno dobre suradnje sa Zemljom izlazećeg sunca, ponajprije zahvaljujući dr. sc. Tončiju Tadiću, koji je svojedobno doktorirao fiziku u Osaki. Potom vrlo predano radio na unapređenju međusobnog prijateljstva Japana i Hrvatske – prenosi slobodnadalmacija.hr

 

Bio kugle – projekt za budućnost hvarskog podmorja

Udruga za održivi razvoj zajednice “Moj škoj” iz Zavale je to na neki način nastavila. Lani se “proslavila” provođenjem aktivnosti pod radnim nazivom “Bio kugle – projekt za budućnost hvarskog podmorja”, u čemu je sudjelovalo više od 700 otočne djece.

Tada je bilo izrađeno čak 16 tisuća tzv. em-1 glinenih kugli, po tehnologiji koju je osmislio sveučilišni profesor Teruo Higa iz Okinawe, da bi nakon toga završile u prekrasnim hvarskim uvalama pridonoseći čistoći mora i obogaćujući život u njemu.

 

TRUE BLUE PROJEKT

Sada udruga nastavlja s jednim novim, ali isto tako vrlo zanimljivim projektom – “True Blue”, poznatoga japanskog pisca Ayumua Takahashija, također iz Okinawe, koji se, istini za volju, tek pokreće, a čija realizacija formalno počinje u listopadu ove godine.

– Zgodna je okolnost što gospodin Takahashi osobno poznaje hvarsku nevjestu, Yukiko Carić iz Ivan Dolca, te je izrazio želju da se spomenuti projekt provede i kod nas na Otoku sunca. Ona je najprije kontaktirala udrugu “Eco Hvar”, da bi potom njezina predsjednica Vivian Grisogono u sve to uključila našu udrugu, zato jer se zna da smo mi i prije bili angažirani u određenim projektima prikupljanja plastike te zaštite mora i okoliša – kazala nam je Lorena Jakas, predsjednica udruge “Moj škoj”.

Slijedom toga Takahashi i njegova supruga Sayaka nedavno su posjetili otok Hvar, kada je on obavio neke razgovore vezane uz svoju novu knjigu, u kojoj se, među ostalim, bavi stanjem i akcijama očuvanja prirode i mora na škoju. Uz to je izrazio želju da mu upravo Lorena, Marija Batoš, Bianka Jakas i ostali iz udruge budu podrška u realizaciji “True Blue” projekta na Hvaru te pomognu pronaći lokaciju na kojoj bi se trebao provoditi najmanje godinu dana.

 

CIRKULARNA EKONOMIJA

– Riječ je zapravo o projektu koji je dobar primjer cirkularne ekonomije, pri čemu se reciklažom plastike stvaraju novi proizvodi. Može biti da se radi o plastici koja morem doplovi na plaže ili završi u našem otpadu, na taj način se ona pretvara u nakit, slike i slične predmete. Gospodin Takahashi imperativno traži da se u to kroz edukacije uključe djeca, za koju vjeruje da su aktivni nositelji promjena u svakom društvu i da se rađaju neopterećena podjelama kojima ih odrasli tijekom odrastanja opterećuju – dodala je Marija Batoš.

Inače, doznali su da se on koristi tehnologijom nizozemske inicijative “Precious Plastic”, tj. različitim strojevima za obradu plastike. U svom asortimanu nude logistiku i strojeve za upotrebu u malome (nakit, slike, itd.) te strojeve za upotrebu na veliko (namještaj, urbana oprema, i sl.). U preradu plastike uključit će se volonteri i djeca te će iz prve ruke moći sudjelovati u izradi predmeta od reciklirane plastike. Na taj način će se educirati o sirovinama koje za sada u velikom postotku završavaju na deponijima ili se uz znatne troškove transporta odvoze s otoka na kopno.

 

PRERADA PLASTIKE NA OTOKU

– Dakle, neobično nas raduje što će nam napokon biti omogućeno da na našem otoku prerađujemo dio plastike i na taj način smanjimo pritisak na okoliš koji ona izaziva. S obzirom da gospodin Takahashi kroz svoj projekt “True Blue” planira financirati nabavu opreme i mini postrojenja za obradu plastike, na nama je ostalo da mu budemo logistika kod prikupljanja potrebne sirovine, da dijelimo informacije o provođenju akcije i nađemo adekvatan radni prostor na škoju – rekla je Bianka Jakas, aktivistica koja figurira kao voditeljica projekta na Hvaru.

A da bi se do toga došlo već su obavljeni razgovori s upravom “Komunalnog Stari Grad”. Sasvim logičan odabir jer je to Društvo još otprije potpisnik inicijative “For Plastic Free Croatian Islands”, koju financira “Beyond Med Association”, a pokrenuli su i sustav odvajanja otpada. U udruzi “Moj škoj” se nadaju da će spomenuta mini postrojenja doskora biti instalirana u svim jedinicama lokalne samouprave na otoku i da je ova priča tek početak vrlo korisne suradnje, kojom će se od odbačene plastike proizvoditi razni uporabni predmeti, pa čak i atraktivan nakit.

 

__________
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Unsplash