HVAR – Jazz & wine festival Stari Grad

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 28.07.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Od 29. i 30. srpnja po 4. godinu zaredom se možete pridružiti Jazz & Wine festivalu u Starom Gradu, organiziran s idejom da se vino i jazz ponovo prikaže i predstavi na drugačiji način sa provjerenom filozofijom uživanja u najboljem.

.

29.07. na otvaranju Jazz & Wine festivala svira sjajni Joe Pandur je jedan od naših najboljih jazz gitarista ujedno koji je i umjetnički direktor festivala. Zahvaljujući brojnim angažmanima proputovao veliki dio svijeta. Družio se i svirao s brojnim kultnim džezerima poput Ane Moure, Boba Cranshawa, Joséa Jamesa i drugih.

Na festivalu se predstavlja sa projektom JP Organic Quartet, sastavom u kojem se još nalazi francuski klavijaturist Regis Kattie, makedonska senzacija na bubnjevima Mihail Parušev (Leb i Sol) i jazz vokalistica Jana Fabijanić. Pridružiti će im se i Nikola Marjanović. Ovaj sjajan internacionalan jazzy-pop sastav savršeno spaja i pomiče granice popa i jazza. Izvode jazz standarde na moderan način s puno groova. Pop i rock standarde u jazzy-stilu. Rezultat je njujorška lounge atmosfera, profinjeni zvuk s bljeskovima ludog funka.

 

Glazbeni put Nikole Marjanovića

Za one koji još nisu upoznati sa radom Nikole Marjanovića, koji je osim sjajnog vokala, ujedno i diplomirani kontrabasist, evo tek nekoliko informacija. U svojoj karijeri, surađivao je s brojnim glazbenim imenima i stvorio prepoznatljivo ime. Nakon mnogih bendova, suradnji i glazbenih izleta, kreće u samostalnu karijeru. Glazbene temelje gradio je s grupom Sane, koja se nedavno raspala. No, ostavila je velik broj obožavatelja iza sebe i pjesme koje su obilježile jedno razdoblje, a stvorile malu legendu.

Od prerada Dina Dvornika koje su dale novu dimenziju evergreenu poput „Ja bih preživio“, preko Adele, gdje je Nikola pokazao sve mogućnosti svog glasa do autorskih, poput „Ostani“. Sane i Nikola bili su dašak raznolikosti na tada pomalo učmaloj glazbenoj sceni. Istovremeno, Nikola je preuzeo ulogu frontmena u grupi Radio Luksemburg i pjesmom „Ako nemam te“ prije četiri godine pokorio radijski eter. Pjesma je dosegla velikih 3 milijuna pregleda na Youtube-u.

U međuvremenu, gostovao je raznim izvođačima na njihovim projektima, najzapamćenije je ono u pjesmi TBF-a i Lee Dekleve u pjesmi „Dogodila se ljubav“. Nikola je potom napravio suradnju sa Songkillersima otpjevao pjesme „Nisi tu“, „Dio mene“ i „Svijet za sebe“ i tim radijskim hitovima obilježio 2014. i 2015. godinu i vratio Songkillerse u vrh HR glazbe.

 

Drugi dan Jazz & wine festivala

30.7. Ovogodišnji, nešto skraćeni, festival zatvoriti će Željka Veverec. Željka. Sada pod umjetničkim imenom Je Veux oduvijek je bila simbol za glazbenu kvalitetu. Toplina njena glasa uz jedinstvenu interpretaciju zaslužni su za prepoznatljivost na domaćoj glazbenoj sceni, prvenstveno kao pjevačicu grupe Mangroove.

Sada bi svojim solističkim projektom Je Veux opako mogla početi konkurirati i na inozemnoj sceni. Sve do sada poznato o njenim iznimnim vokalnim sposobnostima potvrđeno je i na njenom debitantskom albumu “I Glow” koji je nadmašio sva očekivanja. Ona su, doduše, uistinu bila visoka. No glazbena progresija, atmosfera i poetičnost koja se dogodila u cjelini ovih devet pjesama, publici je dala jedno od najkvalitetnijih, ako ne i najkvalitetnije izdanje kantautorica ovog područja.

Uz njen impresivni glas tu su, u svakom pogledu, kompleksne i zahtjevne pjesme. Od aranžmana i kompozicije do glazbene pratnje i vokalne izvedbe pa do žanrovske i stilske raznolikosti, a sve skupa odsvirano je i producirano vrhunski pa »I Glow«. Zaista može u utrku s bilo kojim svjetskim proizvodom slične neosoul ili klupsko-plesne scene. Za svoj je solistički debi osvojila i Porin za najbolji album i skladbu elektroničke glazbe. Ne propustite ovu glazbenu poslasticu.

Organizatori mole i apeliraju na sve goste našeg festivala, pokažite socijalnu odgovornost, brinite jedni o drugima i ponašate se sukladno uputama nadležnih institucija i tijela.

 

 

__________
Izvor: visit-stari-grad.com
Naslovna fotografija: Unsplash.