HVAR – Mladi par digitalnih nomada

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 16.03.2021. - Vrijeme čitanja: 5min

Došli su iz Kalifornije na Hvar na ljetovanje i ostali. Mladi par digitalnih nomada oduševljen je Jelsom: ‘Udomaćili smo se, ovdje se živi s puno manje stresa‘.

Stanovnici Jelse ostali su iznenađeni što je jedan mladi par digitalnih nomada iz Amerike, nakon lanjskog kolovoskog ljetovanja, ostao u njihovu mjestu i tijekom zime, kada su turističke laste daleko od Hvara.

To su Jessica Romano (32), rođena u New Yorku, gdje je živjela i radila sve dok se nije preselila u San Francisco u Kaliforniji. Njezin partner Thibaud Duprat (31) rođen je na drugom kraju svijeta, u Parizu, ali se kao 10-godišnjak s obitelji preselio u SAD i od tada je živio u Kaliforniji i New Yorku.

Jelšani su u početku mislili da je to trenutačni hir digitalnih nomada, da će malo ostati i otići, ali ipak su se prevarili. Očito je, onaj tko se napije hladne vodice iz špine na mjesnoj Pjaci, koja je postavljena zaslugom općinskog načelnika Jure Dubokovića Nadalinija 1934. godine, da ostaje u tom mjestu na sunčanom škoju.

No, jedno je sigurno, Jessica i Thibaud su prvi par digitalnih nomada koji su u vrijeme pandemije koronavirusa zapeli baš u Jelsi.

– Istina je, zaokuplja nas tehnologija. Thibaud radi kao voditelj razvoja proizvoda u tvrtki koja se bavi izradom softvera. Njegov je zadatak povezati poslovnu stranu s tehnologijom tako da aplikacije budu proizvedene prema poslovnim potrebama tvrtki, i korisnicima pružaju najbolje iskustvo.

S druge strane, ja sam se specijalizirala za poslovni razvoj, osobito za financijsku tehnologiju: osmišljavam partnerstva s drugim tvrtkama da bi posao mogao rasti i podići se na višu razinu – kaže naša sugovornica, te dodaje da su sretni što je ona 1. ožujka, kao prva na Hvaru, dobila vizu za boravak kao digitalni nomad, dok se Thibaud hvali svojom potvrdom za privremeni boravak, makar će im osobne iskaznice biti dostavljene naknadno.

 

IMA SPLITA OD SPLITA

Njihova životna priča doista je zanimljiva. Upoznali su se prije pet godina, kada su radili za istu tehnološku tvrtku u Silicijskoj dolini kod San Francisca. Strast su im putovanja, i prošli su kroz gotovo 50 zemalja, što zajedno, što pojedinačno, diljem kugle zemaljske.

Prošle godine odlučili su se za rad na daljinu i seliti se “negdje Starim kontinentom”, misleći najprije na Španjolsku, Francusku i Italiju. Međutim, u Lijepu našu par digitalnih nomada je stigao zato što smo bili jedna od rijetkih zemalja koja je, u uvjetima pandemije, primala goste iz Amerike.

Već ranije su čuli za mnogobrojne ljepote male Hrvatske te je odlučili posjetiti i puno bolje upoznati. Najprije su stigli u Split, ali su bili mišljenja da njima za život, dakle, rad i provođenje aktivnosti u slobodnom vremenu puno bolje odgovara manje dalmatinsko mjesto.

Tako su stigli u Jelsu. Budući da su poprilično komunikativni, vrlo brzo su pronašli prijatelje i uklopili se u novo društvo. Veliki su ljubitelji životinja i prirode, pa su kontaktirali udrugu “Eco Hvar”, nakon čega redovno odlaze u obližnje Pitve pomagati oko pasa, i izvode ih u šetnju.

– Za mene je Jelsa nevjerojatno, baš slikovito mjesto. Prizori nikad nisu dosadni! Volim sve pogledati – more, druge otoke, planine na kopnu, kako se boje neba mijenjaju, polja, maslinike, povijesne zgrade… čak i kamenje poput onoga oko jelšanskog porta.

 

NOGOMET I MEDITACIJA

Prekrasna je i bliža okolina mjesta, idealna za šetnje i trčanje, aktivnosti koje sam oduvijek prakticirala. Meni se sviđa da se tu živi s puno manje stresa nego u drugim mjestima gdje sam dosad stanovala. Baš sam se snažno povezala s ovim ambijentom – govori nam simpatična Amerikanka.

Njezin partner se s njom u potpunosti slaže, zaključujući:

– Jelsa je malo, ali iznimno lijepo i mirno mjesto u kojem stvarno volim biti.

A on, baš kao i njegova draga, voli sport. Ljeti su uživali u plivanju i otkrivanju skrivenih hvarskih plaža. Thibaud dobro igra nogomet, i već je postao član kluba “Jelsa”. Jessica, uz vježbanje, voli i meditaciju.

– Otok Hvar svojim posjetiteljima, u najboljem smislu te riječi, nudi puno novih iskustava, osobito što se tiče autohtone prehrane i vrhunskih vina. I mi volimo kužinavati, pa smo ponekad, kada nije bilo “lockdowna”, naše prijatelje sa zadovoljstvom pozivali da kušaju nešto drukčiju, međunarodnu kuhinju.

Zanimljivo je i to da sam ja u Jelsi prvi put otišao na penjanje. Društvo su mi činili Ivo Drinković i Fabijan Belić, kojem smo zajedno s drugim mladićima pomagali u podizanju njegova zida za penjanje. Tu smo se udomaćili, uživali smo i u berbi maslina, što prije nikad nismo radili. Probat ćemo mi još puno toga jer smo istinski zavoljeli Jelsu, Hvar, Dalmaciju i cijelu Hrvatsku – naglasio je Thibaud.

 

U šetnji skupljaju smeće

 

– Gosti kao što su Jessica i Thibaud stvarno su primjer najkvalitetnijih ljudi koje je privukao naš otok. Ne samo da znaju uživati u dobrom društvu i u svim ljepotima Hvara, nego mu hoće dati i svoj doprinos.

Kad ide u šetnju, Jessica uvijek sa sobom nosi rukavice i kesice u koje prikuplja smeće na koje usput nailazi! Što je najvažnije, oboje vole pomagati ljudima, i kako su mladi, sposobni i uvijek raspoloženi, njihova pomoć vrijedi jako puno.

Zato su ih otočani zavoljeli i prihvatili kao svoje, već su ostvarena prijateljstva koja će vječno trajati. A jednog dana kada odu iz Jelse sasvim sigurno će sa sobom ponijeti lijepe uspomene iz naše Hrvatske, a istodobno iza sebe kod mještana ostaviti prekrasne dojmove – kaže Vivian Grisogono, predsjednica udruge “Eco Hvar”.

 

 

__________

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

Naslovna fotografija: www.pixabay.com