HVAR – Na Hvaru počinje obilježavanje 150. obljetnice organiziranog turizma

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.05.2018. - Vrijeme čitanja: 2min

Ove godine Hvarani obilježavaju 150 godina organiziranog bavljenja turizmom. Nizom manifestacija, obilježiti će se ova velika i važna obljetnica ne samo za hvarski, nego i hrvatski turizam.

Cjelogodišnji turistički fokus Grada Hvara i Turističke zajednice Grada Hvara ove je godine upravo skretanje pažnje na bogatu kulturnu, društvenu i sportsku ponudu koju Hvar nudi turistima iz cijeloga svijeta. – prenosi HRT.
.

Događanja

Višednevna proslava održat će se od 10. do 15. svibnja 2018. na različitim lokacijama u Hvaru. Tako je 10. svibnja Hvar domaćin enološkog festivala Hvar – otok vina, a dan nakon toga održat će se Fjera sv. Prošpera, zaštitnika Grada Hvara, prigodni program na Trgu sv. Stjepana i Večer folklora i klapske pjesme.

U subotu, 12. svibnja, održat će se koncert Super Cover Banda, a u nedjelju, 13. svibnja u hvarskoj luci spektakularni Bal jedara i modna revija Hvar Dress Code hvarskog dizajnera Tonija Carića Rica u Mandraću. Za ponedjeljak, 14. svibnja 2018. zakazan je koncert Četiri tenora – Đanija Stipaničeva, Marka Škugora, Vladimira Garića i Marka Pecotića.
.

Vrhunac slavlja

Proslava će svoju kulminaciju imati u utorak, 15. svibnja 2018., na sam dan osnivanja Higijeničkog društva, prvog takvog turističkog udruženja u Europi. Taj dan održat će se niz događanja s ciljem isticanja bogate hvarske turističke tradicije – nakon otvaranja izložbe 150 godina hvarskog turizma u obnovljenoj galeriji u Arsenalu, uslijedit će svečana sjednica Skupštine Turističke zajednice grada Hvara i gastronomska manifestacija Hvar150 u hotelu Riva, a dan će zaključiti veliki koncert Gibonnija na hvarskoj Pjaci.

Ovo šestodnevno događanje od velikoga je značaja kako za hvarsku, tako i hrvatsku turističku tradiciju. Specifičan položaj te prirodna i povijesna baština bili su poticaj za razvoj organiziranog turizma od 1868. godine, kada je utemeljeno Higijeničko društvo, koje je poticalo turizam te ga pozicioniralo kao najvažniju gospodarsku granu ovoga grada, danas svjetski poznatog turističkog odredišta.

U bogatoj arhivi HRT je uz pomoć Deše Jović pronašao povijest hvarskog turizma. Kako je izgledao hvarski turizam kroz tih 150 godina – pogledajte OVDJE.

__________
IzvorHRT
Fotografija: Vilma Vodanović