HVAR – Godišnji bonus od 50 000 kn, a nitko se ne javlja na natječaj za posao liječnika u Sućurju?

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 14.01.2019. - Vrijeme čitanja: 3min

Grad Sućuraj budućem liječniku nudi stalni posao, stan i godišnji bonus od čak 50 000 kn, međutim na natječaj se nitko ne javlja.

Od 250 liječnika obiteljske medicine u Splitsko-dalmatinskoj županiji u idućih šest godina čak stotinu će otići u mirovinu, upozorava ravnatelj Doma zdravlja te županije Dragomir Petrić. To međutim nije najveći problem u tom domu zdravlja jer, zbog nedostatka medicinskih sestara, mnogi su liječnici i stomatolozi primorani raditi sami.

“Srednji kadar postaje još veći problem od liječnika jer kada nema liječnika, ambulanta je zatvorena i pacijenti idu drugdje, a što kada se ostane bez medicinskih sestara, pogotovo sada u vrijeme epidemije gripe? Prije bi liječnici na zamjene dolazili sa Zavoda za zapošljavanje, no sada to više nemamo, tako da je prije nekoliko dana u Splitu nedostajalo šest liječnika”, rekao je Petrić.

Istaknuo je kako liječnici koji su trenutačno na raspolaganju ne žele početi raditi, primjerice, na Lastovu ili Visu dok je natječaj za radno mjesto u Sućurju na Hvaru stalno otvoren. Tamo bi se liječnik trebao brinuti o 300 pacijenata.

Uz plaću se nudi i stan te godišnji bonus od 50 000kn, ali se nitko ne javlja pa se troje liječnika iz Jelse izmijenjuju u ambulanti u Sućurju.

.
‘Nedostatak liječnika je mali, no to je i dalje ozbiljan problem’

“Kao ravnatelj Doma zdravlja ne mogu nagovoriti mlade liječnike da odu na otoke i u Zagoru. Trenutno u našoj županiji nedostaju tek tri liječnika koji bi bili zaposleni na neodređeno vrijeme. Nedostatak liječnika kod nas je još uvijek mali, no u perspektivi to je vrlo ozbiljan problem”, dodao je.

Napomenuo je kako su proteklog ljeta čak tri stalno zaposlene liječnice, koje su prekrivale ambulante u Sućurju, Selcima na Braču i Grohotama na Šolti, dale otkaz i otišle raditi kao zamjene u Split.

“S obzirom na to da prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u hitnoj pomoći mogu raditi mladi liječnici koji su netom završili Medicinski fakultet i tako steći iskustvo, trenutno ih je dvadesetak zaposleno na određeno vrijeme u Domu zdravlja. Oni mijenjaju liječnike koji su na specijalizaciji, na bolovanju ili su otišli u mirovinu. Tako rade sve dok i sami ne dobiju specijalizaciju, ali od 1. srpnja 2020. godine ni to više neće moći jer će u obiteljskoj i hitnoj medicini smjeti raditi samo oni sa specijalizacijom iz tih područja.”

______
Izvor: vijesti.hrt.hr
Fotografija: sucuraj.com