HVAR – Održan prvi eko festival u Jelsi

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 05.10.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Od 30. rujna do 2. listopada organiziran je prvi eko festival u Jelsi je 19 različitih programa i radionica za djecu i odrasle

Turistička zajednica općine Jelse, eko festivalom ‘Go Green in Jelsa’ pokazala je u svojem prvom izdanju kako teži razvijanju svijesti gostiju i domicilnog stanovništva o održivom razvoju, smanjenju i zaustavljanju zagađenja okoliša i razumnu i učinkovitu eksploataciju prirodnih dobara – prenosi dalmatinskiportal.hr.

Festival je namijenjen djeci i odraslima uz različite edukacije, radionice eko akcije čišćenja, nordijskog hodanja, predstava i filmova povezanih s ovom tematikom.

.
Tijekom eko festivala organizirane su aktivnosti čišćenja, nordijskog hodanja, predstava, radionica pa sve do završnog koncerta Dalmatina na Pjaci

Za veliki uspjeh ovog festivala zaslužni su svi sudionici, a to su: Srednja škola Hvar, Srednja škola Hvar – podružnica Jelsa, Dječji Vrtić Jelsa, Udruga Trim, Općinska knjižnica i čitaonica Jelsa, Ronilački klub Black Pearl, Ronilački klub Nautilus, Hrvatski Savez Nordijskog Hodanja, Fjori Fora Garden, Duška Mušić, Lucija Peronja Pavić, Sara Radonić, Javna ustanova More i krš, udruga ugostitelja Jelsa, udruga Moj Škoj, udruga Eco Hvar, Rukometni klub Jelsa, Veslački klub Jelsa i Nogometni klub Jelsa i mnogi drugi pojedinci uz pomoć lokalne samouprave i komunalnog poduzeća.

Dječji vrtić Jelsa je zajedno s roditeljima i djecom pokrenuo je projekt razmjene odjeće i igračaka ‘Za drugog donesi, za sebe odnesi’. Razmjene dječje odjeće i igračaka odvijat će tako da roditelji koji imaju viškove odjeće i igračaka koje ne koriste da donesu u Dječji vrtić Jelsa, te time ukažu na današnji trend nepotrebnog kupovanja viškova i bacanja upotrebljivih stvari, te poticanje na međusobnu razmjenu viškova predmeta.

 

Bio kugle

Udruga Moj škoj provodi projekt ‘Izrade bio kugli’. Bio kugle su izrađene od efektivnih mikroorganizama koji se hrane teškim metalima, muljem, otpadnim vodama i bakterijama. Kao nus proizvod stvaraju vodu i kisik. U izradi bio kugli koje će se bacati u more krajem 10 mjeseca vrijedne ručice vrtića i škole napravile su zaista odličan posao. Bio kugle su dobre bakterije koje žive u prirodi, ali zbog prebrzog zagađivanja prirode, one jednostavno ne uspijevaju sve apsorbirati.

 

Radionice u sklopu eko festivala

Aplikat28.d.o.o. U četvrtak na prvom danu #GoGreeninJelsa festivala, imali smo prilike saznati što nam treba za nadolazeće mjere 6.3.1. i 6.1.1. od Katarine Sekelez, vlasnice tvrtke Aplikat28 – koja je svojim znanjem i iskustvom u provođenju projekata EU fondova podijelila sa svima nama.

‘Novo lice, stare majice’ – radionica s Lucijom i Sarom orijentirana je iskorištavanju predmeta tako da im se udahne novi život i da nije potrebno kupovati nove stvari kada ih možemo od nekoliko starih predmeta dati im novi smisao ili vrijednost. Radionica kreativnog recikliranja odjeće posjetila su djeca različitih uzrasta, te tom prilikom napravila za sebe novi odjevni predmet.

U općinskoj knjižnici i čitaonici Jelsa, djeca su mogla naučiti ‘Vredovanje informacija na internetu’. U ovim vremenima zbog obilja dostupnih informacije i zbog nepostojanja službe koja određuje tko i što može objavljivati sadržaj na internetu, djeca, a i odrasli se često dolaze u doticaj s ne točnim i ne provjerenim informacijama.

U Ljetno kino Jelsa u suradnji s Kino Mediteran gosti su mogli pogledati film ‘I am Greta’, filmu o mladoj aktivistici koja pokušava ukazati koliko su klimatske promjene opasne.

Već treću godinu za redom Ronilački Klub Nautilus iz Splita i Ronilački klub Black pearl iz Jelse, te njihovi kolege i prijatelji u Općini Jelsa, zajedno sa Turističkom zajednicom općine Jelsa organiziraju veliku eko akciju čišćenja podmorja. Rad na aktivnostima koji doprinose podizanju svijesti o važnosti očuvanja mora, priobalja i morskog svijeta, nastavit će se u tjednu koji prethodi ovoj akciji.

___________
Izvor: dalmatinskiportal.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.