UŠTEDI ENERGIJU
March 1, 2022

HVAR - Općina Jelsa proglašena prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba

Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA)  je proglasila Općinu Jelsa na Hvaru prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba (International Dark Sky Community) u Hrvatskoj

Općina Jelsa je postala ne samo prva takva zajednica u Hrvatskoj nego prva u cijeloj južnoj Europi i trideset i sedma lokalna samouprava na cijelom svijetu koja se može podičiti ovom prestižnom ekološkom titulom - prenosi slobodnadalmacija.hr

Direktorica programa zaštite Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (IDA) Ashley Wilson je u priopćenju za javnost istaknula:

„Općina Jelsa je postavlja visoki standard koji bi trebale pratiti druge lokalne samouprave u vašoj zemlji i ovoj regiji svijeta. Čast nam je istaknuti Jelsu kao istaknutog lidera u davanju primjera kako ispravno korištenje rasvjete koristi dobrobiti ljudi kao i dobrobiti noćnog okoliša u našim zajednicama i izvan njih“.

.
Što je Međunarodna zajednica tamnog neba?

Međunarodna zajednica tamnog neba je općina, grad ili slični politički entitet koji je pokazao izvanrednu posvećenost očuvanju tamnog neba kroz implementaciju kvalitetnih politika rasvjetljavanja, edukaciju o očuvanju tamnog neba i podršku građana idealu očuvanja tamnog neba.

Postupak za proglašenje Jelse međunarodnom zajednicom tamnog neba je pokrenut na inicijativu direktorice Turističke zajednice Općine Jelsa Marije Marjan, a postupak i aktivnosti vezane za proglašenje je vodio Hrvatski astronomski savez odnosno glavni tajnik saveza Dorian Božičević.

Nakon nešto više od godine dana rada na projektu u suradnji s Općinom Jelsa, Turističkom zajednicom općine Jelsa, javnim ustanovama i poduzećima, kroz mnogobrojne aktivnosti od javnih promatranja teleskopom, predavanja, izložbi, manifestacija, male škole astronomije za osnovnoškolce, detaljnog popisa rasvjete pa sve do izrade smjernica za ekološko uređenje rasvjete i petogodišnjeg plana rada te mnogih drugih aktivnosti. Hrvatski astronomski savez je u prosincu 2021. predao dokumentaciju za kandidaturu Općine Jelsa Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba (IDA) te je ista i prihvaćena. Nakon ispunjavanja dodatnih uvjeta koje je tražila IDA, Općina Jelsa je stekla titulu Međunarodne zajednice tamnog neba.

 

PROGRAM ZAŠTITE MEĐUNARODNIH MJESTA TAMNOG NEBA (INTERNATIONAL DARK SKY PLACES)

Program zaštite međunarodnih mjesta tamnog neba (International Dark Sky Places) je pokrenut 2001. godine kao neregulativni i dobrovoljan program koji će potaknuti zajednice, parkove i zaštićena područja diljem svijeta na očuvanje i zaštitu prirodnog noćnog neba kroz usvajanje efikasnih politika rasvjetljavanja, ekološki odgovornu vanjsku rasvjetu i obrazovanje.

Neopreznim korištenjem umjetna rasvjeta može poremetiti čitave eko-sustave, loše utjecati na ljudsko zdravlje, bespotrebno trošiti novac i energiju, značajno doprinositi klimatskim promjenama te onemogućiti nam pogled i vezu sa svemirom u kojem živimo. Jelsa se pridružuje svjetskoj zajednici od preko 195 zaštićenih područja koja su pokazala izniman doprinos u zaštiti tamnog neba od svjetlosnog onečišćenja.

 

__________
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Pexels.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram