UŠTEDI ENERGIJU
September 13, 2019

HVAR - OPG Katija Stančić: 13 proizvoda s oznakom Hrvatskog otočnog proizvoda

Hrvatski i mediteranski duh u svom najboljem izdanju možete pronaći u obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ''Katija Stančić'' u Dolu na otoku Hvaru...

Osobito su ponosni na čak 13 proizvoda koji nose oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda. Neki od njih su: maslinovo ulje, masline u salamuri, džem od smokava te vina Plavac Mali, Pošip i Prošek - prenosi Agroklub.

Katija Stančić iz Dola kod Staroga Grada na Hvaru vlasnica je OPG-a koji je otvorila nakon 10 godina rada u računovodstvu.

Obitelj je niz godina proizvodila voće i povrće ‘na veliko’ plasirajući ih na tržnicu i hotelima, a danas taj posao vodi stariji sin koji ima vlastiti OPG pod nazivom Kuzma Stančić. “Rad na zemlji me oduvijek ispunjavao, za razliku od uredskog posla, a trebalo mi je i više vremena kako bih se mogla posvetiti djeci. Problem s proizvodnjom na veliko je taj što se puno se radi, a malo plaća - hotelske kuće ostajale su nam dužne. Rješenje smo vidjeli u otvaranju vlastitog restorana gdje bi mogli plasirati naše domaće proizvode”, navodi Katija.

.
Restoran je uređen u stilu etnomuzeja, a posjetitelji njihove proizvode mogu kušati u seoskom ugođaju restorana Santa Marija koji vodi njen suprug

Nama sezona traje oko pet mjeseci, ali ako nam se gosti najave, otvorit ćemo za njih i van sezone”, kažu. A restoran je uređen u stilu etnomuzeja s uporabnim stvarima iz starih lokalnih kuća i konoba. Njih je vrijedno prikupljala gospođa Katija koja starim stvarima udahnjuje novi život. Tako ćete cvijeće naći, umjesto u običnim lončanicama, vjerojatnije u odbačenim predmetima ili možda u starim cipelama.

Osim povrtnih kultura proizvode vino, rakiju, prošek, maslinovo ulje, kozji sir i mnoge druge proizvode koje prodaju na kućnom pragu. Posjeduju veći broj manjih parcela koje su maksimalno iskorištene pa tako imaju 350 stabala maslina, razne vrste vinove loze, dva plastenika za uzgoj povrća te uzgoj na otvorenom. Nalaze se u srcu otoka Hvara, u malom mjestu Dol kod Starog Grada. Proizvode kvalitetna vina (Plavac Mali, Pošip, Bogdanuša, Prošek), rakije (lozovača, travarica, rogačica, smokovača, mirta, medica), maslinovo ulje, masline u salamuri, kozji sir s aromatskim biljem, ušećerene bademe, razne džemove (od smokve, naranče šljive, jagode) i štošta drugo.

.
Mjesto koje poznaje razne načine kojima će vam izmamiti osmjeh na lice

Deset koza, magarac, ovce i koke govore nam o bogatoj ponudi koju gosti prepoznaju i rado se vraćaju, a što je vidljivo i iz komentara koje ostavljaju na poznatom turističkom internetskom portalu. Neki od najdojmljivijh opisa usluge i restorana su: rustikalno savršenstvo, rajska farma, sakriveni dragulj; nevjerojatno autentična dalmatinska kuhinja, lokalnije ne može, izvrsna hrana u domaćoj atmosferi, hrvatski i mediteranski duh u svom najboljem izdanju i slično. Gosti dalje kažu da je to mjesto koje poznaje razne načine kojima će vam izmamiti osmjeh na lice. Osim prije navedenog, za osmjeh na licu najčešće je zaslužna iskrena dobrodošlica od strane obitelji Stančić koju posjetitelji opisuju kao srdačnu i toplu, onu koja pruža osjećaj doma. I eto nam recepta za dugoročan uspjeh u turizmu!

Restoran Santa Maria je 2018. godine dobio i nagradu Simply the best za kvalitetu usluge, iznimno raznolik i kreativan pristup proizvodnji domaćih otočkih proizvoda, te sadržajnoj ponudi lokalnih tradicijskih jela, a koju dodjeljuje Udruga hrvatskih putničkih agencija u suradnji s časopisom Way to Croatia.

.
Čak 13 proizvoda nosi oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda

Često sudjeluju i na raznim sajmovima, a osobito su ponosni na čak 13 proizvoda koji nose oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda. Neki od njih su: maslinovo ulje, masline u salamuri, džem od smokava te vina Plavac Mali, Pošip i Prošek - prenosi Agroklub.

“Gosti, posebno stranci, cijene certificirane proizvode”, kažu Stančići. Katija je, zbog uloženih napora u očuvanju domaćih proizvoda, njihovoj prezentaciji i očuvanju tradicionalnih vrijednosti, bila predstavnica Dalmacije (i to jedina) za Najuzorniju seosku ženu 2016. godine. U očima svoga supruga, koji ju je i prijavio na natjecanje, ona je bila i uvijek će biti najuzornija hrvatska seoska žena.
.

Vrijedna i ponosna obitelj Stančić / foto: Agroklub

.
“Katija je glavni organizator, a ogroman dio posla odradi sama. Brine o obitelji, gospodarstvu, radi s  maslinama, u vinogradu, oko koza, u restoranu, te još vodi brigu i o apartmanima”
, zahvalan je suprug Antun. Treba spomenuti i da je njen OPG osvojio posebno priznanje za različite otočne proizvode 2017. godine dobiveno u okviru natječaja Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, a na koji je pristiglo 130 prijava iz 18 županija.

Prijavljuju se i na natječaje iz programa Ruralnog razvoja pa su tako do sada već dobili pola sredstava iz operacije 6.3.1. za obnovu gospodarskog objekta (štale), a ostatak stiže kada završe radove. Dobiveni iznos puno im znači jer, kako kažu, bez pomoći ne bi mogli ulaziti u takve investicije.

__________
Izvor: Agroklub
Naslovna fotografija: villas hvar

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram