HVAR – Poetska mapa Hvara

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 17.07.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

U Muzeju općine Jelsa u nedjelju 18. srpnja, navečer, priređuje se nesvakidašnji događaj “Poetska mapa Hvara” autorice Sare Renar

.

Riječ je o multimedijskom projektu “Poetska mapa Hvara” koji ima za cilj na suvremen način javnosti približiti tradicijsku glazbu i dijalektalnu poeziju otoka Hvara. Ovim putem se želi na jedan novi način ispričati priču jednog otoka. Rezultat je niz audio kompozicija povezanih s lokalitetima u Vrisniku, na Humcu i u Jelsi u digitalnom, a uskoro i u fizičkom obliku.

Glazba koju će publika čuti inspirirana je zapisima tradicijske glazbe velikog skladatelja i muzikologa, Jelšanina Antuna Dobronića. Poezija koja se izgovara djelo je dvojice braće, iznimno značajnih pjesnika, Vrisničanina Marina Franičevića i Jure Franičevića-Pločara.

Svaka skladba povezana je s određenom lokacijom te o njoj govori kroz poeziju i glazbu. Sve skladbe i lokacije mogu se preslušati i pregledati na mrežnoj stranici Muzeja općine Jelsa.

18. srpnja predviđeno je predstavljanje projekta u fizičkom prostoru, kada će posjetitelji na lokacijama putem QR koda moći slušati skladbe.

Predstavljanje će se održati u sklopu programa Jelsa Art Biennial. Osim Poetske mape u 20 sati očekuje vas vodstvo u jelšanskoj staroj ambulanti. Program završava projekcijom filma Blue Breath portugalskog redatelja Rodriga Areiasa u ljetnom kinu u 21 sat.

Glasove za Poetsku mapu su, kako u čitanju, tako i u pjevanju, nesebično posudili sami stanovnici Vrisnika i Jelse.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.