HVAR – Posjetiteljski centar Rotonda

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 14.04.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Nakon provedene administrativne kontrole od strane stručne službe FLAG-a Škoji, Upravni odbor je u studenom 2020. godine donio Odluku o odabiru projekta “Posjetiteljski centar Rotonda” Grada Hvara

 

Projekt “Posjetiteljski centar Rotonda”prijavljen je na Natječaj u okviru Mjere 2.1. “Promicanje društvene dobrobiti i kulturne baštine u područjima ribarstva i akvakulture” iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Škoji.

Projekt je zatim proslijeđen Upravi ribarstva na postupak dodjele potpore koja 18. ožujka 2021. izdaje Odluku o dodjeli sredstava u iznosu 1.509.400,00 kuna za uređenje Rotonde. Time će taj povijesni lokalitet na atraktivnoj lokaciji uz samu obalu postati posjetiteljski centar za interpretaciju pomorske povijesti grada Hvara.

Projekt će se provoditi kroz nekoliko aktivnosti. Započet će interdisciplinarnim istraživanjima stručnih timova kojim će se prikupiti sve relevantne informacije vezane za pomorsku povijest, brodarstvo, ribarstvo, hvarsku luku i urbane priče.

Prikupljene informacije poslužit će kao podloga za kreiranje sadržaja koji će se komunicirati posjetiteljima na inovativan i suvremen način na samoj Rotondi. Objekt će se potom opremiti suvremenom tehnologijom za kreiranje doživljaja i interpretaciju kulturne baštine kroz edukativnu i iskustvenu razinu.

Oprema će sadržavati interaktivne i stilski atraktivne elemente namještaja (deking, postamenti, korpusi za multimediju). Najsuvremenija multimedijalna oprema popraćena kreativnim IT rješenjima te prilagođenom rasvjetom koja odgovara djelovanju u vanjskim uvjetima. Uređenjem Posjetiteljskog centra Rotonda stvorit će se jedinstveno mjesto na kojem će različite skupine posjetitelja moći doživjeti bogatu pomorsku i ribarsku baštinu Hvara.

Posjetiteljski centar Rotonda je drugi projekt prijavljen na Natječaj FLAG-a Škoji u okviru Mjere 2.1. kojem je izdana Odluka o dodjeli sredstava. Prije Grada Hvara Odluku o dodjeli sredstava dobio je i projekt Općine Jelsa kojim će se omogućiti izgradnja prijeko potrebne zgrade muzeja za novi stalni postav ribarske zbirke u Vrboskoj. Time je projektima s našeg obuhvata putem natječaja FLAG-a Škoji dodijeljeno ukupno 3.018.800,00 kuna za promicanje društvene dobrobiti i kulturne baštine.

 

 

__________
Izvor: flag-skoji.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.