HVAR – Potpore za poljoprivredno zemljište zaštićeno kao kulturno dobro

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.08.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Odobreno je pet milijuna kuna za poljoprivrednike koji koriste zemljište zaštićeno kao kulturno dobro, među njima je i Starogradsko polje

Vlada je na sjednici održanoj u četvrtak, 28. srpnja 2022. godine, usvojila 5 milijuna kuna vrijedan Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima koji koriste poljoprivredno zemljište zaštićeno kao kulturno dobro u cilju prilagodbe poljoprivredne djelatnosti na gospodarstvima koja imaju obvezu provođenja određenih administrativnih postupaka i provedbe mjera zaštite kulturnog dobra – prenosi Facebook Stari Grad

 

Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima

Program predstavlja mogućnost potpore kao kompenzacije za smanjenu dohodovnost zbog obveze poštivanja propisa o zaštiti kulturne baštine, ali i značajan pomak u revitalizaciji zapuštenih dijelova kulturnih krajolika kojima je jedna od sastavnica višestoljetno poljoprivredno korištenje zemljišta (poput Starogradskog polja na Hvaru, koje je upisano na Popis svjetske baštine UNESCO-a).

Primarnim poljoprivrednim proizvođačima vlasnicima poljoprivrednih površina ili dijela poljoprivrednih površina za koje je izdano Rješenje o utvrđenom svojstvu kulturnog dobra temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara sufinancirat će se priprema poljoprivrednog zemljišta i obnova zapuštenih poljoprivrednih površina u iznosu do 7.500,00 kn/ha, izrada tehničke dokumentacije do 50 % od ukupnog iznosa te nabava mehanizacije i alata do 85 % od ukupnog iznosa troška – u iznosu do 50 tisuća kuna.

– Program koji je donijela Vlada RH na prijedlog resornih ministarstava važan je i vrijedan za daljnju revitalizaciju Starogradskog polja i pozdravljamo njegovo donošenje. Grad ce pružiti svu potrebnu tehničku podršku poljoprivrednicima pri prijavi na Program i bit ćemo aktivan partner kako bi realizacija bila što uspješnija, kazao je gradonačelnik Starog Grada, Antonio Škarpa.

__________
Izvor: Facebook Stari Grad
Naslovna fotografija: Unsplash