HVAR: Predstavljanje arheoloških otkrića

Objavio: Martin Tuđen - 08.05.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Stara gradska vijećnica će 9. svibnja postati mjesto na kojem će se održati veoma zanimljivo predavanje na temu arheoloških otkrića.

U četvrtak, 9. svibnja, gradska vijećnica će ugostiti dr. sc. Marinu Ugarković s Instituta za arheologiju, stručnjakinju koja je vodila dugotrajna istraživanja u Starome Gradu na otoku Hvaru. Posjetitelji će imati jedinstvenu priliku saznati najnovije informacije o arheološkim otkrićima na toj poznatoj lokaciji.

Primjerice, moći će se saznati detalji o izgledu antičke vile s bazenom ili antičke uljare. Također, teme koje će se prodiskutirati su izgled grčkih doseljenika te što nam otkriva pronalazak dijela istočnog bedema i jugoistočnog kuta antičkog grada Farosa. Isto tako, objasnit će se koliko je prostora grad nekad zauzimao.

Ova i mnoga druga zanimljiva pitanja bit će odgovorena 9. svibnja s početkom u 19 sati, stoga se ovim putem pozivaju građani da se pridruže istraživanju!

Stari Grad na otoku Hvaru, poznat i kao antički Far (Pharos / Φάρος), jedan je od najstarijih urbanih sredina na Jadranu te jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta u regiji. S obližnjim Starogradskim poljem, danas je Far dio UNESCO-ove svjetske baštine. Uz Isu na otoku Visu, Far je jedan od dva najstarija potvrđena grčka grada u Dalmaciji.

_____________________________________

Izvor: Morski.hr

Naslovna fotografija: Image by EliMe from Pixabay