Priča o najneobičnijoj butigi u Hrvatskoj može se pronaći u Starom Gradu: prodavača nema ni blizu, a kupci sami važu i plaćaju!

Vrlo malo vremena je prošlo od kada u Dalmaciji i na našim škojima susjedi jedni pred drugima nisu zatvarali kućna vrata, jer nikome ni na kraj pameti nije bilo da bi mu netko nešto mogao ukrasti – prenosi slobodnadalmacija.hr.

U ondašnjim prodavaonicama trgovci su nas dočekivali isključivo iza pulta. Dodavali nam ono što smo odlučili kupiti, ali sve je to ubrzo postala prošlost.

.
Pojava prvih samoposluga

Kada su se otvorile prve samoposluge svi smo se čudili kako ćemo to sada odjednom artikle uzimati sami u košarice, govorilo se bit će krađa. Međutim, onda su u takve prodavaonice i velike trgovačke centre došle kamere i nove tehnologije. Tako da se ama baš ništa ne može ispod kaputa pronijeti pored kase.

Ipak, potpuno neobičan pristup u trgovanju nalazimo u Starome Gradu – Farosu, jer na predjelu Kod svetog Nikole vidimo štand s poljoprivrednim proizvodima. Iza kojega nikad nema nikoga, ljudi nam govore da je to samoposluga pod vedrim nebom. Vlasnik je Nikša Lupi (67), težak koji se da bi preživio bavio sa stotinu zanimanja.

.
Bio je ugostitelj, zaštitar, komunalac….

Kada je otišao u penšjun valjalo je nekako mirovinu malo dopuniti, pa je tako u blizini svoje obiteljske kuće otvorio zasigurno najneobičniju butigu u Lijepoj našoj.

– Nije to ništa veliko, odlučio sam ljudima ljeti-zimi ponuditi ono što nađem na zemlji, isključivo plodove svojih ruku. Dakle, kod mene mogu kupiti krumpir, kapulu, češnjak. Razne vrste kupusa, salatu, rajčice, paprike, krastavce, balancane… Tijekom turističke sezone dodam još maslinovo ulje i slične proizvode. Sve domaće i zdravo proizvedeno unutar Faroske hore.

Cijene su istaknute na svakom artiklu i, barem se nadam, prihvatljive. Dok kupce već pri dolasku do štanda dočekuje natpis “Self Service – Poslužite se sami”, a tu im je također vaga i kutijica u koju ostavljaju novac – veli Nikša.

.
Potpuno povjerenje u kupce

Prema tome, kupci sami izvažu ono što žele, a nakon što se ubaci cijena očitava se i iznos kojeg je potrebno ostaviti u kasici. Naravno, u njoj je i polog da se lakše može plaćati krupnim novčanicama. Ako baš nešto zapne Nikša je ostavio broj svoga mobitela, da ga se može pozvati da dođe pomoći.

I sve se to odvija bez igdje ikoga na vidiku, a za takav vid trgovanja odlučio se samo zato što ima puno drugih dnevnih obveza i ne stigne cijelo vrijeme biti iza štanda. Teško je odrađivati sve, proizvodnju i prodaju, a nema nikoga drugoga da to umjesto njega odradi. S druge strane, on vjeruje svojim kupcima i u njih ima potpuno povjerenje, a i oni kod njega rado kupuju.

__________
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija:  Unsplash.