HVAR – Program potpore za restauraciju poljoprivrede

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.01.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Uskoro program potpore za restauraciju poljoprivrede na poljoprivrednom zemljištu Starogradskog polja, kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima je u subotu, 8. siječnja 2021. godine, održala u Domu Matije Ivanića na Hvaru sastanak s predstavnicima Ministarstva kulture, županijskim vijećnicima te predstavnicima lokalne i regionalne samouprave.

Sastanak je održan na temu unapređenja lokalne poljoprivredne proizvodnje. S posebnim naglaskom na proizvodni potencijal Starogradskog polja, kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, koje čini 15 % poljoprivredno iskoristivog zemljišta otoka Hvara, a koristi se samo 17 % – piše poljorivreda.gov.hr

„Sastanak je bio konstruktivan. Dogovorili smo već prve konkretne aktivnosti koje se mogu realizirati u kratkom roku. Također, zajednički rad i pružanje stručne i logističke pomoći za realizaciju projekata važnih za razvoj hvarske poljoprivrede kao i revitalizaciju Starogradskog polja. Zadovoljstvo mi je najaviti da ćemo već sljedeći tjedan u e-savjetovanje staviti prvi program potpore male vrijednosti za restauraciju poljoprivrede. Na poljoprivrednom zemljištu koje je istovremeno zaštićeno kulturno dobro. U suradnji s Ministarstvom kulture, Splitsko-dalmatinskom županijom i jedinicama lokalne samouprave pretvorit ćemo dosadašnja ograničenju u prednost“, najavila je tom prilikom ministrica Vučković.

.
Najavljeni program potpore služit će kao poticaj lokalnim poljoprivrednicima da nastave ili započnu poljoprivrednu proizvodnju na Starogradskom polju

Bit će moguće financiranje geodetskih elaborata zbog usitnjenosti parcela. Kao i nabave odgovarajuće mehanizacije, posebne obrade tala, promjene namjene s obzirom na oštećenja, sadnje na zapuštenim površinama itd.

Na sastanku su predstavljene aktualne mogućnosti navodnjavanja iz Programa ruralnog razvoja. Kao i one predviđene u budućem Strateškom planu ZPP za razdoblje 2023.-2027. Istaknuta je problematika vezana uz uzgoj lavande, pri čemu je važno istaknuti da se čak 40 % hrvatske lavande sadi na Hvaru.

.
Stručna podršku pri izradi i realizaciji akcijskog plana za unapređenje uzgoja lavande

Jedan od zaključaka sastanka jest i da će predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) pružiti stručnu podršku pri izradi i realizaciji akcijskog plana za unapređenje uzgoja lavande. Također, i uspostava znanstveno-istraživačke infrastrukture za poljoprivredu hvarskog područja.

Također, ministrica Vučković je istaknula kako otočani izvrsno koriste EU sredstva namijenjena razvoju poljoprivrede i ribarstva. Čemu u prilog govore podaci da je u Jelsi ugovoreno gotovo 90, a Starom Gradu više od 40 potpora namijenjenih razvoju poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja iz Mjere 6 Programa ruralnog razvoja.

 

__________
Izvor: poljorivreda.gov.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.