UŠTEDI ENERGIJU
April 29, 2021

HVAR - Projekt AdriaCos

Na Hvaru započeo arheološki i interdisciplinarni AdriaCos projekt . Nedavno je započeo arheološki i interdisciplinarni AdriaCos projekt – Transformiranje jadranskog kozmosa: otočnost, povezanost i glokalni identiteti predrimske Dalmacije, čije je petogodišnje financiranje (2021-2026) odobrila Hrvatska zaklada za znanost. U okviru projekta pročavaju se višeslojna istraživačka pitanja vezana uz transformacije otoka Hvara i srednjeg Jadrana tijekom […]

Na Hvaru započeo arheološki i interdisciplinarni AdriaCos projekt

.

Nedavno je započeo arheološki i interdisciplinarni AdriaCos projekt – Transformiranje jadranskog kozmosa: otočnost, povezanost i glokalni identiteti predrimske Dalmacije, čije je petogodišnje financiranje (2021-2026) odobrila Hrvatska zaklada za znanost.

U okviru projekta pročavaju se višeslojna istraživačka pitanja vezana uz transformacije otoka Hvara i srednjeg Jadrana tijekom prvog tisućljeća pr. n. e., s naglaskom na posljednjih nekoliko stoljeća i prelazak iz razdoblja prapovijesti i protopovijesti u ranu povijest.

Istraživački je interes velikim dijelom usmjeren na bolje definiranje razvoja različitih aspekata dvaju najvećih hvarskih naselja, grčkog polisa Fara, koji je na prostoru današnjega Staroga Grada osnovan početkom 4. st. pr. n. e. i lokalne željeznodobne zajednice koja se razvijala na prodručju današnjeg grada Hvara.

U potrazi za dinamičnim otočnim identitetima i multikulturnim interakcijama, ključni će se podaci prikupljati proučavanjem materijalne kulture i društvene prakse, kao i primjenom inovativnih i najsuvremenijih interdisciplinarnih metodologija.

Nositelj projekta je Institut za arheologiju, a voditeljica dr. sc. Marina Ugarković, znanstvena suradnica pri Institutu za arheologiju. Okupljena istraživačka grupa uključuje stručnjake i znanstvenike s četiri kontinenta, Europe, SAD-a, Australije i Brazila.

Istraživanja na otoku Hvaru provode se u suradnji s Muzejom Staroga Grada, hvarskom firmom Kantharos i Javnom ustanovom Agencijom za upravljanjem Starogradskim poljem. Uspostavljena je suradnja i s drugim regionalnim institucijama, kao što su Arheološki muzej u Splitu i Muzej grada Trogira.

Više o projektu, suradnicima, najnovijim aktivnostima i rezultatima može se doznati na mrežnim stranicama AdriaCos.

 

 

__________
Izvor: glasotoka.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram