UŠTEDI ENERGIJU
September 7, 2022

HVAR - Projekt izgradnje fotonaponske elektrane na krovu dječjeg vrtića

Instalacija integriranih solarnih elektrana u sklopu projekta ''Projekt One Sun Connecting North and South'' izvest će se na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj

Vrijednost implementacije elektrane na krov hvarskog vrtića iznosi gotovo 32.000,00 €, od čega je više od 26.000,00 € bespovratno.

Projekt One Sun Connecting North and South, usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj, predstavljen je u prostorijama Enter – inkubatora kreativnih industrija u Koprivnici - prenosi dalmacijanews.hr

 

Projekt fotonaponske elektrane

Partnerstvo uz Grad Hvar uključuje i 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet te Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

Predstavljanju je prisustvovao predstavnik veleposlanstva kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić.

Projekt One Sun Connecting North and South usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice.

Vrijednost projekta je 1.004.000 €, od toga 854.000 € bespovratno. Investicijski troškovi su 776.000 €, a taj se iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana.

U okviru projekta, grad Hvar će izgraditi fotonaponsku elektranu na zgradi dječjeg vrtića ukupne snage 28,8 kW. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad Hvar iznosi gotovo 32.000,00 € od čega je više od 26.000,00 € bespovratno.
.

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona.

Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2. Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

 

__________
Izvor: dalmacijanews.hr
Naslovna fotografija: Unsplash

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram