HVAR – Projekt izgradnje fotonaponske elektrane na krovu dječjeg vrtića

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 07.09.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Instalacija integriranih solarnih elektrana u sklopu projekta ”Projekt One Sun Connecting North and South” izvest će se na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj

Vrijednost implementacije elektrane na krov hvarskog vrtića iznosi gotovo 32.000,00 €, od čega je više od 26.000,00 € bespovratno.

Projekt One Sun Connecting North and South, usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj, predstavljen je u prostorijama Enter – inkubatora kreativnih industrija u Koprivnici – prenosi dalmacijanews.hr

 

Projekt fotonaponske elektrane

Partnerstvo uz Grad Hvar uključuje i 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet te Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

Predstavljanju je prisustvovao predstavnik veleposlanstva kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić.

Projekt One Sun Connecting North and South usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice.

Vrijednost projekta je 1.004.000 €, od toga 854.000 € bespovratno. Investicijski troškovi su 776.000 €, a taj se iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana.

U okviru projekta, grad Hvar će izgraditi fotonaponsku elektranu na zgradi dječjeg vrtića ukupne snage 28,8 kW. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad Hvar iznosi gotovo 32.000,00 € od čega je više od 26.000,00 € bespovratno.
.

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona.

Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2. Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

 

__________
Izvor: dalmacijanews.hr
Naslovna fotografija: Unsplash