HVAR – Projekt “Pakleni otoci u plavom i zelenom”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 17.10.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Kroz projekt “Pakleni otoci u plavom i zelenom” u sklopu ekološke akcije izvađeno je 1,5 tonu otpada

Tijekom ekološke akcije, provedene u sklopu projekta “Pakleni otoci u plavom i zelenom”, 30 ronioca i 14 planinara očistilo je podmorje Paklinskih otoka i tom prilikom prikupilo oko 1,5 tonu otpada – prenosi morski.hr 

 

Pakleni otoci u plavom i zelenom

Male su to količine kada se uzme u obzir da se akcija provodila na šest lokacija gdje se odvija intenzivni nautički turizam. Kritično je samo na mikrolokacijama koje su, uz direktan utjecaj nautičara, otvorene na jugo koje akumulira plastični otpad i limenke. Situacija u ACI marini Palmižana znatno je bolja nego proteklih godina.

S obzirom da istraživanja Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz 2018. ukazuju na pretežito lokalne izvore zagađenja u podmorju Paklinskih otoka, stanje iz 2022. godine dokaz je povećanja razine svijesti lokalne zajednice koja redovito organizira akcije čišćenja podmorja. Potrebno je dodatno poraditi na sustavu prikupljanja otpada od nautičara kao i na oporabi otpada kako na lokalnoj tako i na višoj, prekograničnoj razini.

Ekološka akcija provedena u okviru projekta „Pakleni otoci u plavom i zelenom” ukupne je vrijednosti 100.990,00 kuna. Nositelj projekta je Planinarsko društvo Hvar, a partneri Grad Hvar, Javna ustanova More i krš te Zajednica sportskih udruga Grada Hvara. Projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Povodom akcije, Javna ustanova More i krš pokrenula je kampanju očuvanja morske cvjetnice posidonije koja naročito doprinosi biološkoj raznolikosti podmorja Paklinskih otoka. U naredne dvije godine ustanova će unaprijediti očuvanje ovog ključnog staništa. U postupku je uspostava morskog zaštićenog područja te potom regulacija sidrenja.

 

__________
Izvor: morski.hr 
Naslovna fotografija: Unsplash