UŠTEDI ENERGIJU
July 1, 2021

HVAR - Ribarski muzej u Vrboskoj

Ribarski muzej u Vrboskoj za svoju publiku organizira nesvakidašnji kulturni sadržaj, zamišljen kao spoj kulturne povijesti i etnografske baštine sa animiranom umjetnosti, a sve u znaku ribarskih ferala – alata koji su othranili Vrbosku, otok Hvar i Dalmaciju . U prvom dijelu večeri kustos zbirke Duje Dorotka održat će demonstracijsko predavanje o ribarskim feralima na […]

Ribarski muzej u Vrboskoj za svoju publiku organizira nesvakidašnji kulturni sadržaj, zamišljen kao spoj kulturne povijesti i etnografske baštine sa animiranom umjetnosti, a sve u znaku ribarskih ferala – alata koji su othranili Vrbosku, otok Hvar i Dalmaciju

.

U prvom dijelu večeri kustos zbirke Duje Dorotka održat će demonstracijsko predavanje o ribarskim feralima na kojem će modelima i autentičnim primjercima određenih tipova ribarskih svjetiljki biti predstavljeni principi rada, ali i povijest i evolucija ovih naprava i njihovo značenje za lokalna gospodarstva otočnih zajednica u prošlosti.

Ferali, koji su već stoljećima neizostavan dio opreme za brojne noćne ribolovne tehnike i strategije, bit će predstavljeni u svojem evolucijskom nizu – od arhaičnih svićala na borovu luč, preko ferala na garburu (karbid), sve do petromasa i suvremenih plinskih varijanti.

U svim ovim oblicima, radi se o ribolovnim alatima koji su u punom smislu othranili nebrojene generacije dalmatinskih ribara i težaka, posebice u dugom razdoblju od 15. do 20. stoljeća kada je lov sitne plave ribe feralima i velikim ljetnim mrežama potegačama bio okosnica tradicijskih gospodarstava priobalnih otočnih ribarskih zajednica.

Ribarski muzej u Vrboskoj, kao baštinik tradicije ribarstva otoka Hvara, u svojem stalnom postavu sadrži najbogatiju zbirku ovih naprava u Hrvatskoj. Njome prezentira sve razvojne faze ovih svjetala korištenih na našem otoku, ali i diljem Dalmacije i priobalnog dijela Hrvatske. Ovim predavanjem ferale želimo staviti u fokus i posvetiti im posebnu pozornost, ilustrirati njihovu (ne)posrednu ulogu u razvoju otočnih zajednica, te njihov tehnološki razvoj postaviti u širi povijesni i društveni kontekst.

Drugi dio večeri rezerviran je za premijeru nagrađenog kratkog animiranog filma Za litnjega mroka, mlade vrbovačke umjetnice Ivane Šerić. Riječ je o uratku kojeg je autorica napravila u suradnji s Ribarskim muzejom, a koji ima značajnu dokumentarnu vrijednost budući da je riječ o autentičnom animiranom uprizorenju arhaične ribolovne strategije lova srdela feralima (svićalima) na borovu luč i ljetnim mrežama potegačama.

Događaj počinje u petak 2. srpnja u 21 sat, a broj prosjetitelja je ograničen. Više detalja potražite na poveznici.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pexels.

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram