HVAR – Ribarski muzej u Vrboskoj slavi svoj 50. rođendan

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 11.09.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Ribarski muzej u Vrboskoj na otoku Hvar, najstariji na Jadranu, 10. rujna slavi svoj 50. rođendan

– Iako je riječ o godini u kojoj Muzej nema izložen potpun postav zbog nedostatka prostora i trenutno se nalazi na drugoj, privremenoj lokaciji, priredili smo bogat cjelodnevni program za prijatelje i suradnike Muzeja, ali i za stanovnike Vrboske koji su uključeni u rad Muzeja od njegovog osnutka – kažu organizatori – prenosi morski.hr

 

Proslava 50. rođendana ribarskog muzeja

Program počinje 10. rujna u 10:00 sati dječjom radionicom bojenja majica korkom, starinskom ribarskom tehnikom mašćenja (tanganja, bojenja) ribarskih mreža. U prošlosti je ovaj postupak imao dvostruku funkciju – da se mreže impregniraju i postanu trajnije, ali i da ih se učini nevidljivijima u moru. Postupak se provodio spravljanjem otopine borove kore u moru, prokuhavanjem, i umakanjem mreža u otopinu. Za potrebe ove radionice nećemo mastiti mreže, već bijele pamučne majice s otisnutim logotipom muzejske obljetnice.

Nešto kasnije, u 19:00 sati posjetitelji će moći “prošetati” kroz povijest muzeja prigodnom izložbom koju će otvoriti aktualni kustos zbirke Duje Dorotka. Izložba će biti prezentirana u obliku 9 panoa koji će biti postavljeni ispred trenutne lokacije Muzeja (na Pjaci u Vrboskoj), a otvorenju izložbe prisustvovat će i neki bivši zaposlenici te članovi obitelji osnivača muzeja.

Program obilježavanja zaokružit će koncert Šomazguna s početkom u 21:00 sat. Osnivači tzv. „Otočnog vala“, autentičnog glazbenog žanra nastalog krajem 90-ih godina, zabavit će nas za kraj ove obljetnice.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash