HVAR – Stari Grad donio Odluku o smanjenju korištenja jednokratne plastike

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.12.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Odluka je potpisana i usvojena 4. 11. 2021. na sjednici gradskog vijeća

Odluka o smanjenju korištenja jednokratne plastike za Grad Stari Grad te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada potpisana je i usvojena prije nekolika dana na sjednici gradskog vijeća Grada Starog Grada – piše sunce-st.org,  nositelj projekta Plastic Smart Cities Croatia na kojem je Grad Stari Grad partner.

Tu je odluku u srpnju potpisala i Općina Sali na Dugom otoku, o čemu smo prenosili u: DUGI OTOK – Sali “Zajedno bez plastike”

.
Aktivnosti projekta su potpisivanje odluke i izrada akcijskog plana

Donošenjem ove odluke usvojit će se mjere kojima se u upravnim tijelima Grada Starog Grada te ustanovama i trgovačkim društvima u (su)vlasništvu Grada određuje smanjenje korištenja jednokratne plastike za 30% te zamjena određenih predmeta koji se koriste u poslovanju s rješenjima prihvatljivijim za okoliš, sve u cilju sprječavanja i/ili smanjenja nepovoljnog utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš –

Grad Stari Grad, sukladno Akcijskom planu smanjenja zagađenja plastikom u Gradu Starom Gradu za razdoblje 2021. – 2026., radi ispunjenja obveza iz Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća.

Cijelu odluku možete pronaći OVDJE.

 

Donesene mjere

U cilju poticanja službenika i namještenika Grada Starog Grada, lokalne zajednice, kao i zaposlenika poslovnih subjekata na razvijanje svijesti o zaštiti okoliša i onečišćenju plastikom, posebice u morskom okolišu, donio je niže navedene mjere:

1. postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada (plastika, papir, staklo, elektronički otpad, biootpad, miješani komunalni otpad i dr.) na prikladna mjesta unutar institucija te odvajanje otpada na mjestu nastanka kad god je to moguće, kao i osiguravanje adekvatnog otpremanja i zbrinjavanja sveg odvojeno-prikupljenog otpada

2. zamjena jednokratnih plastičnih čaša staklenim ili drugim višekratnim čašama

3. osiguravanje mogućnosti korištenja višekratnih šalica na aparatima za kavu i vodu, odnosno potpuno ukidanje korištenja jednokratnih plastičnih čaša

4. zamjena jednokratnog plastičnog pribora za jelo i plastičnih žličica za kavu višekratnim metalnim priborom ili raspoloživim alternativama koje se izrađuju od prirodnih i biorazgradivih, odnosno kompostabilnih materijala (drvo, papir, vlakna, šećerna trska, trska bambusa i sl.)

5. zamjena jednokratnih plastičnih slamki višekratnim rješenjima (slamke načinjene od alternativnih materijala poput papira, bambusa, čelika)

6. zamjena svih jednokratnih plastičnih vrećica višekratnim platnenim ili papirnatim vrećicama kad god je to moguće

7. digitalizacija dokumenata i promoviranje korištenja elektroničkih dokumenata među zaposlenicima, službenicima i namještenicima kad god je to moguće

8. zamjena i nabava uredskog pribora i higijenskih potrepština bez plastične ambalaže

9. osiguravanje nabavke pića i drugih tekućina isključivo u povratnoj ambalaži kad god je to moguće

10. postupna zamjena i nabava sredstava za čišćenje i osobnu higijenu s okolišno-prihvatljivim sastojcima (poput prirodnih sredstava za čišćenje) te korištenje proizvoda koje je moguće nadopunjavati u cilju smanjenja stvaranja ambalažnog otpada.

.
Javna događanja bez jednokratne plasike

Preporuka je da se sva javna događanja koja organizira ili suorganizira, odnosno financira ili sufinancira Grad, ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada, organiziraju sukladno ovim mjerama. Također, Grad je dužan osigurati ili dogovoriti s organizatorom javnih događanja odvojeno prikupljanje otpada na mjestu održavanja, kao i njegov pravovremeni i prikladan odvoz i zbrinjavanje.

CILJ PROJEKTA je smanjiti upotrebu jednokratne plastike te onečišćenje plastikom u Jadranskom i Sredozemnom moru implementacijom mjera održivog gospodarenja otpadom koje se temelje na principima smanji, ponovno koristi, recikliraj u Općini Sali na Dugom otoku i u Gradu Starom Gradu na otoku Hvaru.

 

Suradnici na projektu

Nositelj je projekta Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, partneri su Grad Stari Grad (otok Hvar), Općina Sali (otok Dugi otok) i Zelena akcija. Suradnici su SMILO, Inicijativa za Zlarin bez plastike.

Projekt podržava World Wide Fund for Nature koji je u sklopu “Plastic Smart Cities Croatia” slične odluke već počeo provoditi u Dubrovniku i Trogiru.

__________
Izvor: sunce-st.org
Naslovna fotografija: Unsplash.