Faroski kantaduri iz Starog Grada na otoku Hvaru 25. svibnja 2019. godine organiziraju šesti po redu susret otočnih klapa pod nazivom „Večer od kantonjo“.

Susret je zamišljen kao večer izvornih napjeva, tako da svaka klapa izvede po dva stara izvorna napjeva iz svoga mjesta u kojem djeluje – objavljuju Faroski kantaduri.

Nastupit će redom klape sa otoka Hvara:
.

  • Ženska klapa Frecija, Jelsa
  • Klapa Kaštilac, Vrboska
  • Klapa Galešnik, Hvar
  • Ženska klapa Bodulke, Hvar
  • Klapa Pharia, Brusje
  • Klapa Priženca, Svirče
  • Faroski kantaduri, Stari Grad

Gosti večeri:
.

  • Klapa Mela iz Murtera

.

Image may contain: one or more people, people standing and text

.
Ovaj specifičan susret pod nazivom ”Večer od kantonjo” voditi će Edita Lučić Jelić

Susret je specifičan i po tome što sve klape pjevaju acapella, bez ozvučenja, kako bi pjesmu slušatelj osjetio u svom pravom zvuku neposredno od pjevača. Susret će se održati na pitoresknom trgu među stoljetnim kamenim kućama koje će također dati još jednu dimenziju pjesmi i postaviti je u iskonski dalmatinski ambijent.

Na večeri od kantonjo ugostit će i klapu Mela, iz Murtera, dugogodišnje prijatelje Faroskih kantadura koja će izvesti dva izvorna napjeva sa otoka Murtera.

Kao i proteklih godina Večer od kantonjo snimati će Radio Split te emitirati u njihovom programu.
.

Susret klapa „Večer od kantonjo“ predstavlja otvaranje turističke sezone i kulturnog ljeta u Starom Gradu.

Glavni cilj Večeri od kantonjo je promoviranje i očuvanje izvorne klapske pjesme i obogaćivanje pred sezonske turističke ponude Grada Staroga Grada i otoka Hvara.

Rijetki su klapski susreti ovakvog karaktera gdje se okupljaju klape koje djeluju na otoku i koje nemaju česte prigode nastupiti na ovakvim i sličnim susretima van otoka, te koje gaje izvornu klapsku pjesmu koja usprkos današnjem naletu razne „klapsko vokalno instrumentalne pjesme“ nastoji zadržati iskon iz kojeg je potekla i na kojem mora ploviti.

__________
Izvor: Faroski kantaduri
Fotografija: hrturizam.hr