HVAR | Teatar na Hvaru živi

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 26.07.2017. - Vrijeme čitanja: 2min

Hvar će 2018.  obilježiti 150. obljetnicu turizma, pa se nakon 20 godina gradilišta, očekuje otvaranje zgrade Arsenala i znamenitog kazališta – najstarijeg pučkog kazališta u Europi.

Hvarski teatar

Čini se da otvaranje hvarskog povijesnog kazališta najviše iščekuje mlada glumačka družina okupljena uDramskom studiju mladih Hvar. Nakon prvog iskustva u hvarskom ‘teatrinu’, članovi ove kazališne družine, nastavili su se školovati na akademijama i fakultetima te danas žive i rade na relaciji Hvar-Zagreb. Naravno, uvijek fali doma, uvijek fali otok, ali Zagreb nosi sve svoje kvalitete. Tako mislim da kombinacija, ljeta na škoju, a zima u Zagrebu je dosta kvalitetna i iz nje se može štošta izvući,  iskren je glumac i redatelj Jure Radnić.

Njihova prva predstava ‘Tristan i Izolda’ sastoji se od 26 kratkih i jasnih scena, koje su nabijene emocijama. Iz univerzalne priče o zabranjenoj ljubavi napravili su predstavu, jer ljubavi se daje premalo pažnje, pogotovo među mladim ljudima, ističe Jure. To je jedna staromodna i već iskušana priča. Nama je bilo interesantno to prikazati na jedan suvremeni način,  dodaje glumac Marino Miličić koji igra ulogu Tristana.

Scenski pokret i način kretanja ansambla na sceni, osvjetljene, muzika, a naročito kostimi, oduševili su hvarsku publiku. Ova je predstava tema mog magisterija iz kostimografije. Sreća što se je skupila ova ekipa ljudi i što sam ja mogao magisterij odraditi u Hvaru. To mi je za kraj mog školovanja jako drago,  naglašava kostimograf Toni Carić Rico.

Dvadeset dugih godina trebalo je da se renovira ovaj spomenik nulte kategorije. No ipak, teatar u prvom redu čine ljudi. Ova mlada ekipa Hvarana sa zimskom adresom u Zagrebu mnogo obećava i o njihovom radu u kazalištu, još ćemo mnogo puta slušati.

Video prilog pogledajte OVDJE.