UŠTEDI ENERGIJU
March 6, 2023

HVAR - U Pitvama otvoren muzej posvećen vinu

28. veljače 2023. svečano je otvorena zgrada muzeja u Pitvama s novom stalnom postavom Vinogradarske zbirke. Zbirka je postavljena u obnovljenoj zgradi nekadašnje osnovne škole.

 

Novi muzejski prostor priča priču o tradicijskom vinogradarstvu otoka Hvara, ali govori i o svojstvima suvremenih hvarskih vina.  Publika će, uz obilazak muzeja, moći prisustvovati tematskim kušanjima vina.

Zbirka sadrži tradicijske alate za obradu zemlje, rad u vinogradu i konobi, opremu za proizvodnju i čuvanje vina kao i inventar tradicijske kuhinje karakteristične za drugu polovicu 19. i prvu polovicu 20. stoljeća. Pruža informacije o tipovima zemlje i načinima njene obrade, uzgoju i održavanju vinove loze, proizvodnji vina i organizaciji života težačke zajednice.

 

U kušaoni saznajte aktualnosti iz svijeta vina, pogledajte izložbu ili poslušajte predavanje

S obzirom na korijenite promjene tradicijskog načina obrade zemlje i proizvodnje vina, koje započinju polovicom prošlog stoljeća, a traju i danas, svojevrsni produžetak muzejskog postava napravljen je uređenjem kušaone. Ova polivalentna dvorana nudi mogućnost predstavljanja budućih sabiranja građe i istraživanja, ali i aktualnosti iz vinskog svijeta. Kušaona će biti mjesto održavanja izložaba, predavanja i raznih drugih javnih aktivnosti.

 

Vinogradarska zbirka dio je Muzeja općine Jelsa

Vinogradarska zbirka osnovana 1989. godine. Zgrada nekadašnje škole u Pitvama u kojoj je danas muzej, vrijedan je primjer profane graditeljske baštine. Njena izgradnja započinje 1904. godine, a nastava se u njoj izvodila do 1965. godine, kada škola prestaje s radom. Pitovska djeca od tada nastavu pohađaju u obližnjoj Jelsi. Osnivanjem Spomen doma boraca NOR-a 1981., i Vinogradarske zbirke 1989. godine, ova je zgrada dobila novu – muzejsku funkciju. Ta se prenamjena odvijala pod upravljanjem nekadašnjeg Centra za zaštitu kulturne baštine otoka Hvara, ustanove pod čijim se krovom formirala muzejska djelatnost na otoku Hvaru.

 

 

Vinogradarstvo i vinarstvo dio su identiteta Hvarana

Kao jedna od glavnih gospodarskih grana na otoku, vinogradarstvo i vinarstvo značajan su dio identiteta stanovnika otoka Hvara. Zbirka je odraz kontinuiteta kulture vina na otoku Hvaru potvrđenog od vremena grčke kolonizacije otoka u 4. stoljeću prije Krista.

Vinogradarski muzej u Pitvama osnovan je na inicijativu lokalnog stanovništva. Prikupljanje njegove građe odvilo se u suradnji s djelatnicima nekadašnjeg Centra za zaštitu kulturne baštine otoka Hvara.

 

 

 

_______________

Autor: Muzej općine Jelsa

Fotografije: Muzej općine Jelsa

 

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram