HVAR – Velo Grablje u znaku Aroma Festa

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 04.10.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Velo Grablje na otoku Hvaru će danas, utorak 04. listopada biti u znaku Aroma Festa, organizatori najavljuju bogat edukativni program

Organizator Aroma Festa, LAG Škoji, za posjetitelje je pripremio raznovrsni program namijenjen svima koje zanima svijet ljekovitog i aromatičnog bilja – prenosi jutarnji.hr

 

Aroma Fest 2022.

Danas, 4. listopada 2022. u Velom Grablju na otoku Hvaru održat će se treći po redu Aroma Fest. Organizator, LAG Škoji, za posjetitelje je pripremio bogat edukativni program koji uključuje posjet izložbi “Živjeti od cvijeća”, posjet destileriji “Petola” i etno zbirci “Stara uljara” te dva edukativna predavanja namijenjena svima koje zanima svijet ljekovitog i aromatičnog bilja.

– Velo Grablje ove godine obilježava obljetnicu osnutka Ružmarinske zadruge, prve zadruge na našem području koja je osnovana upravo radi prerade i destilacije ljekovitog i aromatičnog bilja te će posjetitelji imati priliku prošetati poviješću ovog izuzetnog etno-eko sela i upoznati se sa tehnikama prerade koje su se koristile nekada i sada – kazala je Adela Duboković, voditeljica LAG-a Škoji.

 

Najavljen ciklus predavanja i radionica

Najavljuje i kako za vrijeme festivala od 15 sati počinje ciklus pradavanja i radionice o praktičnim znanjima i vještinama vezanima uz uzgoj i preradu ljekovitog bilja kao i izradu kozmetičkih proizvoda koji uključuju nadaleko poznatu “hvarsku levandu”.

Tako će Andrea Vugrinović, savjetnica za ekološku poljoprivredu, prisutne upoznati s praktičnim tehnologijama i metodama koje koriste eko proizvođači širom mediteranskog područja, a posebice onima koje se odnose na uzgoj i upotrebu ljekovitog i aromatičnog bilja.

Kako bi potakli djelatnost proizvodnje kozmetičkih proizvodima na otocima Mirela Ilenić iz Lively Pharma demonstrirat će izradu čak pet kozmetičkih proizvoda od hvarskog lavandina te otkriti osnove proizvodnje kozmetičkih proizvoda, najavljuju organizatori.

 

__________
Izvor: jutarnji.hr
Naslovna fotografija: Unsplash