Inovativni projekt “Virtualni prikaz Starogradskog polja” predstavljen je na arheološkom lokalitetu Faros na otoku Hvaru. Projekt je realiziran u sklopu Javne ustanove Agencije za upravljanje Starogradskim poljem, uz sufinanciranje od strane Ministarstva kulture i medija.

Ovaj novi način prezentacije arheološkog nalazišta omogućuje posjetiteljima da virtualno istraže antički lokalitet Faros koristeći VR naočale, čime se spaja povijesno naslijeđe s modernom tehnologijom.

Lokacija i povijest arheološkog lokaliteta Faros

Arheološki lokalitet Faros nalazi se na istočnom obodu stare gradske jezgre Staroga Grada na otoku Hvaru. Na tom mjestu se nalaze ostaci starokršćanskih crkava Sv. Ivana i Sv. Marije, koje su nekada bile ukrašene podnim mozaicima.

Posebna zanimljivost je što su na tom mjestu stratigrafski posložene faze antičkog grada, obuhvaćajući period grčke kolonizacije, rimskog do kasnoantičkog vremena.

Projekt “Virtualni prikaz Starogradskog polja” – spoj tradicionalnog i modernog


Posjetitelji imaju priliku otkriti baštinu Starogradskog polja koristeći VR naočale. Uz pomoć interaktivnog samostojećeg zaslona, mogu vidjeti rekonstrukcije lokaliteta, insulu, cisternu, amfore, antičku luku, faroski novac u 3D i druge znamenitosti. Također, mogu prošetati rekonstruiranim lokalitetom i doživjeti kako je sve izgledalo u prošlosti.

Cilj projekta je privući interes i pažnju svih generacija posjetitelja.

Kombinirajući povijesno naslijeđe s modernom tehnologijom, projekt omogućuje prezentacijsko interpretacijske dijaloge sadašnjice.

Arheološki lokalitet Faros otvoren je svakodnevno, a pozivaju se svi koji posjete otok Hvar da dožive antički grad Faros na ovaj jedinstven i zanimljiv način.

Izvor: Dalmacija danas

Fotografije: Javna ustanova Agencija za upravljanje Starogradskim poljem