HVAR / VIS – Održan ”Aroma Fest”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 29.10.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

”Aroma fest” je manifestacija koju su osmislili u LAG-u Škoji kako bi proizvodima, koji su prepoznati kao visoko kvalitetnima na našem području, dali dodanu vrijednost

U gradu Hvaru LAG Škoji održao je nastavak ovogodišnjeg Aroma festa koji je ove godine započeo na otoku Visu – prenosi lag-skoji.hr.

.
Na Visu viški agrumi, na Hvaru ljekovito i aromatično bilje, na Šolti masline

Šoltansko maslinovo ulje već ima oznaku kvalitete, a cilj projekata je da oznaku uskoro dobije i ulje hvarske levande i viški limun.

Predstavljen je pregled mjera LAG-a u dosadašnjem razdoblju, koje je uspješno završeno. Istaknuvši kako su projekti putem mjere za mala poljoprivredna gospodarstva, koji su preko LAG-provedeni ili su u provedbi, područje obuhvata LAG-a Škoji obogatili za 455stabala maslina, 586 stabala agruma, preko 150 komada nove opreme/mehanizacije, a na čija je ulaganja ugovoreno 2.548.018,50 HRK.

U Komiži je održan interakcijski skup na temu viških agruma i veoma smo ponosni što je započet proces na radu zaštite geografskog podrijetla viškoga limuna. Inicijativu za zaštitu viškoga limuna još je prošle godine dao g. Ivo Radica, gradonačelnik grada Visa. Ubrzo nakon toga je osnovana Udruga proizvođača viškoga limuna. Gostovao je i g. Božanić koji je predstavio iskustvo sa zaštitom komiškog rogača.

Na Hvaru je tema bila levanda. Specijalizirani predavači iz Aromara centra održali su predavanje na temu zakonskih okvira proizvodnje eteričnih ulja i na temu aromaterapije u turizmu. Sljedeći dan, dr. sc. Ivica Ljubenkov je predstavio specifikaciju za zaštitu izvornosti hvarskog ulja levande te se raspravljalo o završnim koracima. Vrlo zanimljivo predavanje koje je uslijedilo bilo je na temu propadanja levande na otoku Hvaru. O ovoj vrlo važnoj i žalosnoj činjenici imali smo priliku, uz nalaze dosadašnjeg ispitivanja od strane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, čuti od strane Ivane Jakovljević te dobiti neke preporuke za budućnost očuvanja.

 

Ciljevi

LAG Škoji će svakako nastojati doprinijeti očuvanju levande budući da je ovaj sektor prepoznat kao razvojni resurs područja. Radi se na ovoj temi od samog početka djelovanja, a ima uporište i u mirisnoj viziji koja glasi: “Mi smo gospodarski i društveno razvijeno područje zadovoljnih, obrazovanih stanovnika, u središnjoj Dalmaciji, mirisno i osunčano, s tisućljetnom tradicijom očuvane kulturno-povijesne baštine i mediteranskih krajolika.“

Svim sudionicima Aromafesta uručeni su prigodni promotivni materijali kao što su ruksak i torbica od recikliranog papira, publikaciju o mediteranskom ljekovitom bilju i mali set vrtnih alata.

U budućem programiranju koje uskoro slijedi LAG će svakako, oslanjajući se na klimatske promjene, nastojati u prvom redu raditi na detaljnom istraživanju ovog problema. Potaknuti krajobrazne analize i GIS sustave u poljoprivredi, zatim uspostavu pokusnog polja uz asistenciju stručnjaka za zaštitu bilja od samih početaka i poticati rasadnike autohtonih sorte levande budrovke.

__________
Izvor: lag-skoji.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.