HVAR – Započeo 4. međunarodni festival brodova, mora i mornara

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 24.09.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Započeo 4. međunarodni festival brodova, mora i mornara, u Starom Gradu na ‘Danima u Vali‘ okupili se zaljubljenici u pomorsku baštinu

Stari Grad na otoku Hvaru od četvrtka, 22. rujna, je u znaku brodova, mora i mornara. Započeo je 4. međunarodni festival “Dani u Vali” – Stari Grad 2022. koji organiziraju Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine “Cronaves” iz Splita, Grad Stari Grad i Turistička zajednica Staroga Grada – prenosi slobodnadalmacija.hr

 

“Dani u Vali”

Na starogradskoj rivi, u festivalskom selu sreću se stari znanci, zaljubljenici u more i brodove, a i neki novi koji njeguju tradiciju i pomorsku baštinu. Vesele su novom susretu, opuštanju u dobrom društvu i morskim guštima, kako plovidbi tradicijskih brodova, tako i gastronomskim užicima, pjesmi i plesu, te čitavom nizu festivalskih atrakcija.

Na rivi u Starom Gradu tako možete vidjeti Plamenka Bavčevića, predsjednika udruge Cronaves. Zadovoljan je odazivom udruga i brodara od Istre do juga Hrvatske, kao i time što su “Dani u Vali” prepoznati kako u Gradu Starom Gradu, tako i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Hrvatskoj turističkoj zajednici i resornim ministarstvima.

Bavčević informira kako na festivalu sudjeluje oko 60 brodova iz Hrvatske koji dolaze u organizaciji udruga koje se bave očuvanjem hrvatske pomorske baštine. Među njima su brodovi iz Rovinja, Pule, Mošćeničke Drage, Opatije, Selca, Malinske, Krka, Malog Lošinja, Pašmana, Drvenika, Prvić Šepurine, Betine, Murtera, Jezera, Korčule, Vele Luke, Lovrana, Opuzena, Komiže, Splita, Vrboske i grada Hvara.

U Stari Grad došao je i  Mitja Zupančić, glavni urednik nautičke revije i portala eMorje. Čovjek koji je s morem na ti, a festivali mora njegovo su nezaobilazno odredište. Ove godine zemlja partner i specijalno počašćeni gost “Dana u Vali” je Republika Slovenija.

Upravo u organizaciji nautičke revije i portala eMorje, Republiku Sloveniju predstavljaju posade pet tradicijskih brodova uz podršku Pomorskog muzeja »Sergej Mašera«, Fakulteta za pomorstvo i promet te Društvo ljubitelja starih barki iz Pirana, Društvo starih barki iz Izole i Turističkih zajednica Izole i Portoroža.

 

Tradicijsko veslanje

Uz više festivalskih atrakcija na moru koje su se odvijale u četvrtak, predvečer je priređeno promotivno tradicijsko veslanje u kojem su sudjelovale ženske posade neretvanske lađe i slovenskog topa “Folega”, te muška posada kutera Hrvatske ratne mornarice.

Službeno otvorenje festivala je u petak iza 11 sati, odmah nakon svečanog mimohoda svih sudionika. Sve očekuje bogat festivalski program, a završnica je u subotu navečer kad će se na moru održati noćna parade “Ples jedara I svjetla” . Na kopnu će se održati koncert skupine ABBA real tribute band.

 

__________
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Vilma Matulić