HVAR – Hvarski Arsenal predstavljen u prestižnom magazinu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 14.01.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Hvarski Arsenal predstavljen u prestižnom EUROPEAN DIPLOMACY & ECONOMICS ONLINE MAGAZINU

 

Povodom dobivanja prestižnog priznanja European Heritage Awards 2020., u renomiranom European Diplomacy & Economics Online Magazinu objavljen je veliki članak o poznatom Arsenalu, najvažnijoj javnoj građevini u Hvaru, izvijestio je direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Austriji Branimir Tončinić.Objava je nastala kao rezultat suradnje Predstavništva HTZ-a u Austriji, TZ grada Hvara i uredništva časopisa.

 

U objavi se prenosi kako je Arsenal dobitnik nagrade Europa Nostra, najprestižnije europske nagrade u području baštine, koju Europska unija dodjeljuje od 2002. godine. Ove godine priznanje je dodijeljeno 21 projektu iz 15 zemalja, a Arsenal je pobjednik u kategoriji konzervacija. Priznanje je dodijeljeno za obnovu i jačanje nosive konstrukcije Arsenala, a s obzirom na aktualnu situaciju s korona virusom, ceremonija dodjele nagrada ove je godine po prvi put održana virtualno.

 

Zgrada Arsenala, smještena u centru grada Hvara, najvažnije luke otoka, pažljivo je obnovljena i uspješno pretvorena u živo kulturno središte za posjetitelje i lokalnu zajednicu. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije bili su partneri Gradu Hvaru u 30-godišnjem projektu obnove Hvarskog Arsenala.

 

Dobitnike nagrada izabrao je neovisni žiri sastavljeni od stručnjaka za baštinu iz cijele Europe, nakon detaljne procjene kandidatura koje su podnijeli organizacije i pojedinci iz 30 europskih država. Žiri je istaknuo kako je „ovaj vrijedni projekt revitalizacije prilagodio vrlo značajnu zgradu modernim potrebama zajednice i dodao novu kulturnu dimenziju turizmu ovog područja. On predstavlja dugoročno nastojanje da se osigura očuvanje Arsenala kao mjesta visoke kulturne baštine. Stratifikacija zgrade iz 16. stoljeća i kasnijeg kazališta iz 18. stoljeća pravilno je prepoznata u konzervatorskim radovima. Ovakvi lokaliteti su dokaz duge povijesti međunarodne trgovine u Europi, a značajan je njihov smještaj u luci, gdje i danas igraju važnu ulogu kao mjesto povezivanja.”

 

Podsjetimo, European Diplomacy & Economics je časopis namijenjen profesionalcima u području diplomacije, ali i široj publici diljem Europske unije s obzirom na to da obrađuje područja ekonomije i kulture. Časopis izlazi dva puta godišnje u 10 tisuća primjeraka, a sjedište mu je u Beču.

 

 

__________

Izvor: www.htz.hr

Naslovna fotografija: pixabay.com