Industrija krstarenja i zagađenja

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 06.05.2019. - Vrijeme čitanja: 4min

Industrija krstarenja prevezla je prošle godine više od 26 milijuna korisnika dok je zarada iste u 2017 godini iznosila 117 milijardi dolara. Sve tržišne projekcije pokazuju da će industrija nastaviti rasti s obzirom na to da operateri nastavljaju graditi nove najmodernije brodove.

Međutim, kako države nastoje smanjiti svoje emisije CO2, a tvrtke su pod pritiskom da smanje emisiju ugljičnog dioksida, pomorska se industrija nalazi pod sve većom pažnjom. Dok je komercijalna plovidba oduvijek bila u središtu brige za okoliš, pitanja vezana za brodove za kružna putovanja sve više se postavljaju u lučkim gradovima u kojima pristaju.

 

Slobodno vrijeme i zagađenje

Brodovi za kružna putovanja često su opisivani kao “plutajući gradovi”, a kako su ekološke skupine istaknule da su oni jednako zagađuju. Svaki putnik ima svoj ugljični otisak u koji se utrostručuje za vrijeme krstarenja, a emisije CO2 mogu doprinijeti ozbiljnim zdravstvenim problemima. Povrh zagađenja uzrokovanog njihovim ispušnim plinovima, brodovi za krstarenje su izbacuju otpad, gorivo i fekalije izravno u ocean.

.

Zagađenja zraka

Prošle je godine njemački nadzornik Nabu pregledao 77 brodova za kružna putovanja i otkrio da su svi osim jednog upotrijebili toksično teško gorivo koje je skupina opisala kao “najprljavije od svih goriva”. Prikupljeni podaci otkrivaju da je stajanje na palubi broda slično kao u jednom od najzagađenijih gradova na svijetu, a zdravstveni stručnjaci upozoravaju na probleme vezane uz lošu kvalitetu zraka. U Francuskoj, 10% onečišćenja zraka u lučkom gradu Marseilles može se izravno pripisati brodarstvu. Stanovništvo se žali na povećanje zagađenja i zdravstvenih problema s sve većim brojem pristanaka luksuznih brodova za krstarenje u luku. Organizacije za zaštitu okoliša i regionalna vlast provode testove emisije CO2 i izdaju propisane kazne za brodove koji ne zadovoljavaju njihov standard. Procjenjuje se da preko 50.000 Europljana svake godine prerano premine kao posljedica zagađenja sa brodova.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, lokalne ekološke organizacije pokazale su da samo jedan brod za kružna putovanja može emitirati jednako zagađenje kao 700 kamiona i isto toliko čestica kao milijun automobila. Procjenjuje se da svake godine prerano premine između 40.000 i 100.000 Britanaca kao posljedica emisija iz brodarstva i kruzing industrije, pri čemu su posebno pogođeni glavni gradovi-luke kao što su Southampton, Grimsby i Liverpool. U posljednjih nekoliko godina izvršilo se nekoliko aktivnosti za smanjenje količine zagađenja koje emitiraju brodovi, međutim, polovici morske obale u Velikoj Britaniji nedostaje pravna zaštita Zakona o zagađenju mora.

 

Rješenja vs stvarnost

Emisije ugljičnog dioksida i opasne čestice koje ispuštaju brodovi za kružna putovanja uzrokovane su količinom i kvalitetom goriva koje koriste te plutajuće tvrđave. Najveći problemi s emisijama CO2  za vrijeme krstarenja su razine dušikovog oksida, koje je povezano s kiselom kišom, većom stopom raka i drugim oblicima respiratornih bolesti. Kao takvi, operateri krstarenja su pozvani da prijeđu na alternative, čistije oblike goriva s nižim sadržajem sumpora do 2020. godine, ali jako je malena brojka onih koji su se odazvali na takav poziv.

Sigurnije gorivo, kao što je ukapljeni prirodni plin, skuplje je i operateri su preferirali korištenje opreme za ispiranje i pročišćavanje plinova koju su se nazvali sustavima “varalica za emisije”. Oprema za ispiranje i pročišćavanje ispiru jeftino gorivo kako bi ispunili ekološke standarde, ali zatim ispuštaju onečišćujuće tvari prikupljene izravno u ocean, kao što nezavisni analitičar Ned Molloy objašnjava: “Ovo je sumporni otpad koji odlazi u more. Bilo bi nezakonito odlagati to bilo gdje na kopnu bilo gdje u EU, osim u specijaliziranim ustanovama. ”

Odlaganje otpadnih voda i drugih onečišćujućih tvari u oceane samo je pojačalo aktivnosti ekoloških organizacija. Postoji niz novih tehnologija čiji je cilj smanjenje otpada proizvedenog od brodova za krstarenje, kao što su postrojenja za spaljivanje na brodu, programi recikliranja, kao i jeftinije, manje zagađujuće opcije goriva, kao što je LNG.

Međutim, bez homogeniziranih standarda i strogo provedenih međunarodnih pravila, industrija krstarenja i brodarstva vjerojatno će nastaviti uzastopno gaziti mnoga moguća rješenja.

__________
Izvor: www.forbes.com
Photo: Pixabay.com