Održan webinar povodom otvaranja natječaja za LIFE potprogram Prijelaz na čistu energiju za 2023. god.

Objavio: Pokret Otoka - 07.06.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Danas je, s početkom u 10 sati, organiziran LIFE CET (Clean energy transition) 2023. info dan u webinar formi putem aplikacije ZOOM.

Cilj info dana bio je predstaviti zainteresiranoj publici i potencijalnim prijaviteljima teme ovogodišnjeg natječaja koji je otvoren za prijave 11. svibnja.

Rok za prijavu projektnih prijedloga je 16. studenog 2023. do 17h. Stopa sufinanciranja projekata u okviru LIFE CET potprograma je čak 95%.

Na webinaru su sudjelovali predstavnici LIFE CET projekata koji se provode u Hrvatskoj iz različitih područja intervencije ovog potprograma.

O LIFE potprogramu CET (Clean energy tranzition)

Novi potprogram ovog LIFE programskog ciklusa, Prijelaz na čistu energiju, nadovezuje se na uspjehe programa Inteligentna energija – Europa (2003.-2013.) i Horizon 2020 Energetska učinkovitost (2014.-2020.) nastavljajući s izradom EU politika u polju održive energije, ponajprije Europskog zelenog plana, Energetske Unije (energetski i klimatski ciljevi za 2030.) te EU 2050. dugoročne strategije za dekarbonizaciju.

Potprogram CET ima budžet od gotovo 1 milijardu eura u periodu 2021.-2027.

Cilj mu je olakšati prijelaz prema energetski učinkovitom, klimatski neutralnom i otpornom gospodarstvu utemeljenom na obnovljivim izvorima energije, i to financirajući koordinacijske akcije te akcije podrške (Druge akcijske potpore) diljem Europe. To su akcije visoke EU dodane vrijednosti koje ciljaju na razbijanje tržišnih prepreka koje ometaju socioekonomski prijelaz na održivu energiju i obično uključuju višestruke male i srednje dionike, mnoge aktere uključujući lokalne i regionalne javne vlasti te neprofitne organizacije, kao i potrošače.

Područja intervencije

Projekti sufinancirani potprogramom Prijelaz na čistu energiju smješteni su u sljedećih pet područja intervencije:

  • izgradnja nacionalnog, regionalnog i lokalnog okvira za politike koje podržavaju prijelaz na čistu energiju;
  • ubrzavanje dostupnosti tehnologija, digizalizacija, nove usluge i poslovni modeli te poboljšanje povezanih profesionalnih vještina na tržištu;
  • privlačenje privatnih ulaganja za održivu energiju;
  • potpora razvoju lokalnih i regionalnih investicijskih projekata;
  • uključivanje i osnaživanje građana u prijelazu na čistu energiju

Više informacija o natječajima iz programa LIFE!

Snimka webinara bit će dostupna na web stranicama.

________________________________________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: LIFE Program HR web