Interaktivna karta o plažama na kojima se kupate

Objavio: Martin Tuđen - 01.07.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Interaktivna karta prikazuje detaljne podatke o kakvoći i temperaturi mora, vjetru, te vidljivom onečišćenju.

Tijekom cijele kupališne sezone na jadranskim plažama redovito se provjerava kakvoća vode. Svi podaci su učestalo ažurirani na interaktivnoj karti, dostupnoj u svakom trenutku.

Hrvatska se ponosi čistim morem i prekrasnim plažama, no povremeno se dogode lokalna zagađenja koja neke plaže čine nepogodnima za kupanje. Najčešći uzrok su nepropisno ispuštene otpadne vode koje uzrokuju biološko zagađenje. Prošle godine ovakav slučaj je zabilježen u području Novog Vinodolskog i Kostrene.

Kriteriji za ocjenjivanje kakvoće mora na plažama u Hrvatskoj, kao i metode ispitivanja, definirani su Uredbom o kakvoći mora za kupanje (NN73/08). Ona zadovoljava sigurnosne kriterije kakvoće vode namijenjene kupanju, sportu i rekreaciji koji se primjenjuju u svim zemljama Europske unije. Kakvoća mora se redovito kontrolira tijekom cijele sezone kupanja, od sredine svibnja do početka listopada, a podaci su dostupni javnosti.

U Republici Hrvatskoj, provedbu Programa praćenja kakvoće mora i kopnenih površinskih voda za kupanje koordiniraju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatske vode. Postoji i interaktivna karta koja pruža trenutne informacije o stanju mora na našim plažama.

Nakon odabira odredišta na karti, možete dobiti detaljne informacije o uvjetima kao što su vjetar, prisutnost mineralnih masnoća, plutajući otpad, slanost, vidljivo onečišćenje i trenutna temperatura mora. Ocjene kakvoće prikazane su bojama: plavi kružić označava izvrsnu kakvoću vode, zeleni dobru, žuti zadovoljavajuću, a crveni nezadovoljavajuću. Dobra vijest je da trenutno sve plaže u Hrvatskoj imaju plave ili zelene ocjene.

____________________________

Izvor: Sanja Matasić/green.hr

Naslovna fotografija: Image by Artemis from Pixabay