IRSKA – Potpora od 80.000 eura za preseljenje na udaljene otoke: Projekt “Our Living Islands”

Objavio: Pokret Otoka - 21.06.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Irska je odredila 23 otoka, od kojih niti jedan nije povezan s kopnom mostovima, na kojima će vlada zapravo plaćati ljudima da žive.

Cilj ovog projekta pod nazivom “Our Living Islands” je povećanje broja stanovnika u udaljenim zajednicama i otocima. Kako bi privukla zainteresirane, Irska nudi iznos od 80.000 eura onima koji se odluče preseliti na neki od tih udaljenih otoka.

Ova velikodušna potpora ima uvjet – novac mora biti iskorišten za obnovu građevina na zemljištu, uključujući radove na izolaciji, strukturalna poboljšanja i preuređenje.

Kriteriji i uvjeti sudjelovanja

Kampanja će započeti 1. srpnja, a kako bi ispunili kriterije, potencijalni stanovnici moraju kupiti i posjedovati nekretninu na jednom od otoka.

Zgrada mora biti izgrađena prije 1993. godine i mora biti prazna najmanje dvije godine. Ova politika ima za cilj osigurati održive i živahne zajednice na udaljenim otocima i podržati njihov napredak u narednim godinama, ističe priopćenje irske vlade.

Takva kampanja postoji i za kopno, ali za otoke iznos je veći

Slična kampanja već postoji na kopnu, ali iznosi koji se nude za obnovu kuća na irskim otocima su veći, kako bi se pokrili povećani troškovi povezani s manje razvijenom infrastrukturom.

Ovi otoci nude različite lokacije za preseljenje, poput otoka Arranmore uz obalu okruga Donegal s prostranim zlatnim plažama i stjenovitim liticama, te otoka Clare uz obalu okruga Mayo, raj za planinare, koji trenutno ima samo 160 stanovnika.

Izvor: Poslovni.hr

Fotografija: Unsplash