ISTRA – Nagradu „Najbolji županijski EU projekt“ odnio projekt COASTENERGY

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 10.11.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Županijski projekt COASTENERGY najbolji je EU projekt u Hrvatskoj po doprinosu znanosti i inovacijama

U ovogodišnjem izboru za „Najbolji županijski EU projekt” u Hrvatskoj konkuriralo je njih 37, a pobjedu u kategoriji „Doprinos znanosti i inovacijama“ odnio je projekt Istarske županije COASTENERGY – Blue energy in ports and coastal urban areas – prenosi istrain.hr

 

Nagrada za projekt Istarske županije

Također, isti projekt osvojio je i visoko treće mjesto po izboru javnosti. Nagradu je na svečanoj dodjeli, u Zagrebu, preuzeo istarski župan Boris Miletić.

„Ova nagrada je veliko priznanje našoj Županiji i svima koji su sudjelovali na projektu COASTENERGY, a koji se dotiče plave energije.

Svi pričamo o zelenoj tranziciji, o potrebi za obnovljivim izvorima energije, o napuštanju fosilnih goriva, a ovaj projekt će upravo doprinijeti mogućnosti korištenja plave energije, odnosno potencijala mora i to ne samo za Istru, već za sve priobalne gradove i županije. Smatram da su kolege i prije ove energetske krize prepoznale što je budućnost, i zato je projekt nagrađen, ne samo od strane stručnog žirija nego i od čitatelja što mi je posebno drago”, izjavio je  župan Miletić.

Projekt COASTENERGY, ukupne vrijednosti u iznosu od 13.770.580,00 kuna, provodio se od siječnja 2019. do kraja 2021. godine, unutar programa INTERREG V-A Italija Hrvatska. Nositelj projekta je bila Istarska Regionalna Energetska Agencija – IRENA.

Projektom se željelo poboljšati okvirne uvjete za inovacije u relevantnim sektorima plavog gospodarstva u prekograničnom području Italija – Hrvatska. Naime, plava energija je rastući sektor u Europi koji je potencijalni pokretač zapošljavanja i inovacija, a koji nije dovoljno iskorišten.

 

__________
Izvor: istrain.hr
Naslovna fotografija: Pexels