IŽ – Održana prezentacija izrade tradicionalnog iškog lončarstva (lopiža)

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 05.08.2019. - Vrijeme čitanja: 3min

U organizaciji udruge mladih ”Tarabuži – Veli Iž” u subotu , 03. kolovoza, održana je prezentacija tradicionalnog iškog lončarstva (lopiža)

Prezentaciju je održala Nika Petrović, prva iška lopižarka, kćer pokojnog  Predraga ”Pepija” Petrovića, posljednjeg iškog lopižara.

Objavu udruge ”Tarabuži – Veli Iž” prenosimo u cijelosti:
.

LOPIŽI ( lat. “lapideus” – kamenit, zemljani lonac) su stara iška tradicija, a poslije ribarstva i poljodjelstva i pomorstva,možemo reći četvrta privredna grana iškog stanovništva i pod UNESCO-vom su zaštitom

.
Iž je jedini jadranski otok na kojem od starine postoji lončarstvo – izrada zemljanog posuđa na ručnom lončarskom kolu, vrlo primitivne izrade, koji se peče na vatri. Još 1530. spomenut je na Ižu “Orovich detto Licear” tj. “lopižar”(lopiž-od lat. “lapideus”,kamenit,zemljani lonac). U staro vrijeme Ižani su lopiže koristili kao lonce za kuhanje, čripnju (peku) za pečenje te za pohranjivanje svakakvih mirodija, skladištenje usoljene ribe, mesa itd..
.
S vremenom, modernizacijom, ovaj stari vrijedni zanat je polako izumirao pa je tako na Ižu svake godine bilo sve manje lopižara. 1980-ih je tu tehniku naučio i pokojni Predrag “Pepi” Petrović te se njome zdušno bavio do svoje smrti (2015. godine). Predrag je dugo slovio za posljednjeg iškog lopižara, a puno je toga napravio da bi lopiž danas bio pod UNESCO-vom zaštitom… Predraga na žalost više nema,nema više ni lopižara,ali je zato tu “prva iška lopižarka”,njegova kći-Nika Petrović!
.

.
Nika je oduvijek bila umjetnička duša i nije mislila da će se na kraju naći u glini, lopižu kao i njezin otac

.
Probala je svašta od modnog dizajna, fotografije do gline, ali je preranim odlaskom njezina oca nastala velika rupa koju je, na svu sreću po nas Ižane, nadopunila Nika…
.
Nika se trenutačno bavi fotografijom i glinom i piše doktorat na fakultetu primjenjene umjetnosti u Beču, a u subotu je prezentirala izradu lopiža, ispred NMZ(muzej/stara škola) u Velom Ižu. Posjetitelji su mogli čuti kratko predavanje o povijesti lopiža, gledati kako se to radi, ali se i sami okušati u oblikovanju gline.
.