IŽ – Predstavljen priručnik o iškoj keramici

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 14.12.2018. - Vrijeme čitanja: 2min

Tradicijsko lončarstvo otoka Iža nematerijalno je dobro Republike Hrvatske od 2009. godine. Tim povodom Ministarstva kulture dodjelilo je zadarskoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna sredstva za financiranje priručnika o iškoj keramici koji je danas predstavljen u Kneževoj palači.

Priručnik je namijenjen učiteljima likovne kulture, učenicima osnovnih i srednjih škola. Prikazana je povijest iške keramike , izrada tradicionalne keramičke posude – iškog lopiža na ručnom lončarskom kolu.

Glavna urednica priručnika je prof. Bojana Vukojević, grafička urednica prof. Lea Ljuba Kocijan, autor fotografija je prof. Marko perić i učenice Teuta Peričić, Laura Zdrilić, Tea Plećaš, Emanuela Škara.
.

Izložba i radionica izrade iške keramike

Uz predstavljanje priručnika, izložene su i fotografije iške keramike, a održana je radionica izrade iške keramike.
Na predstavljanje je iz Beča stigla i Nika Petrović, kćer posljednjeg iškog lopižara Predraga Petrovića Pepija koji je dugo bio jedini čuvar ove iške tradicije u našem dobu i koji je svojim radom ukazao na važnost otimanja od zaborava ove vještine koja je svojstvena otoku Ižu. U tome ga je prekinula smrt, ali njegov rad nastavila je njegova kćer Nika – jedina žena koja izrađuje išku keramiku na tradicionalan način i na fakultetu Primjenjenih umjetnosti u Beču Nika upravo piše doktorat na temu iškog lončarstva.

Na ovoj maloj svečanosti glumac Mirko Šatalić pročitao je pjesmu o lopižu Ane Trninić, koju nažalost posljednji čuvar nadaleko poznate iške tradicije nije uspio čuti, ali je pročitanja na njegovom posljednjem ispraćaju.
.

Prenošenje vještine na buduće naraštaje

“Ne smijemo našu tradiciju istisnuti iz našeg kolektivnog sjećanja i neodgovorno prekinuti ono što je stoljećima trajalo i bilo obilježje kraja u kojem živimo, rekla je ravnateljica škole Primjenjene umjetnosti i dizajna Marjana Bakmaz, kazavši kako se zahvaljujući suradnji njezine srednjoškolske ustanove, Narodnog i Arheološki muzeja Zadar, koji su 2014. godine potpisali Povelju o suradnji na projektu Iška keramika, ova drevna vještina izrade uporabnih predmeta od gline ostati među nama i prenijet će se i na buduće naraštaje.

__________
Izvor: radio.hrt.hr
Fotografija: radio.hrt.hr